Партията на Кунева обвини ГЕРБ в подмяна на чиновниците | webcafe.bg
newscafe

Партията на Кунева обвини ГЕРБ в подмяна на чиновниците

Webcafe.bg, по БНТ и БГНЕС
22.01.2013, 11:30 (обновена 22.01.2013, 16:14)
Чиновници

"България на гражданите": Заплати на директори в МРРБ стигат 3100 лева месечно, 2777 лева са в транспортното министерство, а разликата в заплащането на ръководители на еднакви нива в администрацията е 500 лева

От партията на Меглена Кунева обвиниха днес ГЕРБ в подмяна на чиновниците със свои хора, като при това назначенията с конкурс са по-скоро изключение, отколкото правило.

Димитър Танев и Тома Биков, членове на НС на Движение "България на гражданите", огласиха данни, според които от началото на мандата ГЕРБ е подменил почти половината от държавните служители.

От общо 6361 души, новоназначените са 2786, от които само 716 с конкурс - на практика на 5 назначени само един е с конкурс.

"ГЕРБ нямат моралното право да правят това. Те обещаха, че ще има ред и прозрачност и служителите да получават равно заплащане. Проверихме данните и те са фрапиращи. Назначенията с конкурс в администрацията са по-скоро изключение, отколкото правило, това е широко отворена врата за навлизане на хора без компетенции и без нужната квалификация", каза Танев.

Четири министерства са получили допълнителни средства за заплати, въпреки скандала с бонусите от м.г. В Министерството на здравеопазването са си увеличили заплатите в централната администрация с 50%. 254 са служителите, които работят в централната администрация, месечно там се харчат 314 хил. лева за заплати.

Справката за техните разходи сочи за октомври 2012 г., че има три плащания за заплати - общо сумата е 443 000 лева, което надвишава със 100 хил. лева техния фонд за заплати.

Същото показва и анализът на тези разходи през други месеци. Заплати на директори в МРРБ стигат 3100 лева месечно, 2777 лева са в транспортното министерство, а разликата в заплащането на ръководители на еднакви нива в администрацията е 500 лева, каза Димитър Танев.

"Смятаме, че това правителство не е направило нищо за администрацията с изключение на едно - подозираме, че подменените служители 50% от състава, са политически назначения, най-вероятно - "калинки", каза Тома Биков.

"Това не е проблем само на това правителство. Ако някои от тези министерства, от които сме получили тази информация, ако има съмнение за тяхната интерпретация за това, нека да бъде направена. Това няма нищо общо с вдигнатите заплати в кръвните центрове. Става дума за централната администрация.

Ако това правителство не беше намалило средствата за образованието на 3.5 % от БВП, щеше да има повече от половин милиард в системата и нямаше да има нужда от дребни патриархални жестове: ето ви още 20 милиона. Няма защо някой да се прави на Дядо Коледа и да дава по 1-2 милиона", каза Даниел Вълчев пред БНТ. Ако самите възнаграждения са формирани по правилен начин, нека да се увеличават, кой е против това, запита реторично Вълчев.

Не закъсня коментарът на отговорникът за административната реформа

"Данните, цитирани от движението "България на гражданите" по повод назначенията без конкурс в държавната администрация през последните три години, се използват по доста нечестен начин. Почти всички нови назначения са на заместници на служители, излезли по майчинство.Това заяви в коментар пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), предаде БТА. 

Според Дянков това са официални данни, които показват, че 30 на сто от новите назначения не са преминали конкурсна процедура. По неговите думи причината за това е, че в основната си част това са заместници на служители, излезли в майчинство.

По закон никой няма право да прави конкурси за временно работно място, допълни Дянков. Вицепремиерът уточни, че съвсем същите са данните по тези показатели и при мандатите на предишните премиери Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. 

Дянков отбеляза, че през ноември миналата година Министерският съвет е приел постановление, с което извън случая с майчинските, рязко намалява възможността за назначения в държавната администрация без конкурс.

Министърът на финансите даде за пример МФ, където било забранено заместници на служители, извън случая с излизане в майчинство, да постъпват без конкурс, дори това да води до забавяне в процедурите. 

Министърът отбеляза още, че през декември 2012 г. правителството е утвърдило допълнителни промени, които не позволяват без процедура да бъде назначаван помощен технически персонал.

Oще: ахмед доган  българия на гражданите  герб  заплати  конкурс  меглена кунева  назначения  чиновници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.03.2011, 12:45

1 Ирина Irina Цанкова Tzankova | 22.01.201313:01

Другарката Кунева размахва пръстченце...
Най-хубавото на предизборната агитация са обвиненията - моментът в който всеки забравя гредата в окото си и сочи другия.
Най-лошото е че май не останаха такива които да ни гледат с чисти очи.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани