Икономически ръст до 2.8% у нас прогнозират банки | webcafe.bg
newscafe

Растеж до 2.8% прогнозират банки за България

Webcafe.bg
19.01.2011, 11:19 (обновена 19.01.2011, 11:50)
Магистрала

Снимка: © БГНЕС

Икономиката ще върви полека нагоре, но не заради усилията на правителството в инфраструктурата, а заради износа

Икономическият ръст в България през тази година няма да надвиши в най-добрия случай 2,8 на сто. Това прогнозират анализаторите на най-големите банки, представени в България. Те се събраха вчера във Виена на форум на "Юромъни".

Като цяло всички кредитни институции са по-предпазливи в прогнозите си от българското правителство.

Според предвижданията на Министерството на финансите, върху които е съставен бюджетът, българската икономика ще нарасне с 3,6 на сто. Банковите анализи обаче са много по-скептични.

Според експертите на Юробанк И Еф Джи, собственик на българската Пощенска банка, България "технически" е излязла от кризата. За 2010 г. икономическият растеж ще е нулев, а през 2011 г. плавно ще нарасне до 2,5 на сто.

Българската икономика бавно и мъчително променя структурата си, смятат анализаторите. От силно зависима от кредитния ръст и вътрешното потребление тя все повече се ориентира към износа.

Малко по-оптимистични са икономистите на Райфайзенбанк и Уникредит груп. Според Райфайзен икономиката ще отчете ръст от 2,7 на сто през тази година. Прогнозата на Уникредит е за растеж от 2,8 процента.

Въпреки че експертите не споделят ентусиазма на правителството, все пак числата за България са много по-добри от тези за Румъния. Според Уникредит там ръстът няма да е повече от 1,7 на сто, а според Юробанк И Еф Джи румънската икономика ще нарасне с 1,5 процента.

И България, и Румъния остават далеч от оптимистичните прогнози за Полша например. Там се предвижда ръст около 3,8 процента.

Прогнозите на "Икономист"

Групата за анализи "Икономист интелиджънс юнит" към британското списание "Икономист" също прогнозира бавно възстановяване на икономиките на Румъния и България тази година.

Румъния ще регистрира слаб икономически растеж през 2011 г., след спада на брутния вътрешен продукт с 2% през 2010 г., и ще се сблъска с твърди мерки за бюджетни икономии, всяка съпротива срещу които може да предизвика нестабилност, пишат анализаторите от "Икономист".

Те очакват тази година икономически растеж от порядъка на 3 процента в новите-страни членки на ЕС като Румъния, Унгария, Полша, Словакия и Словения, и на 3,4 процента догодина.

Що се отнася до България конкретно, анализаторите прогнозират бавно възстановяване през тази година.

Прогнозите за инфлацията са за 3,4 процента през 2011-а и от 2,7 процента през 2012 г. Инфлацията за 2010 г. е 4,4% на годишна база, съобщи преди дни националната статистика.

Oще: бвп  българия  възстановяване  икономика  ръст 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани