ГЕРБ чака оставки от цялото ръководство на БНБ | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ чака оставки от цялото ръководство на БНБ

Webcafe.bg
08.11.2014, 11:40 (обновена 08.11.2014, 12:08)
бойко борисов,цецка цачева

Снимка: © webcafe.bg

ГЕРБ планира смените в БНБ да засегнат не само гуверньора Иван Искров, но и целия Управителен съвет на банката

Смяната на ръководството на БНБ, която беше анонсирана от ГЕРБ, може да се случи само след като самите членове на УС на централната банка подадат оставка.

Това обяви председателят на НС Цецка Цачева в "Седмицата" на Дарик.

Цачева уточни, че смяната на ръководството на БНБ няма да засегне само гуверньора Иван Искров, но и всички останали членове на управителния съвет.

В момента БНБ има трима подуправители - Калин Христов, Димитър Костов и обвиняемият ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев. В УС влизат още трима членове, назначени от президента.

"Всички са на мнение, че надзорната функция на БНБ спрямо КТБ не е на нивото, на което е трябвало да се случи", коментира тя.

Народното събрание избира гуверньора и тримата му подуправители за мандат от 6 години, но не разполага с инструменти да ги отстрани предсрочно, освен ако не повтори прийома на БСП и ДПС от преходния мандат, които подмениха ръководния състав на Сметната палата с формална корекция в закона, налагаща нов избор.

Заради несправянето с казуса КТБ през юни ГЕРБ се разграничи от Иван Искров, въпреки че партията го номинира за втори мандат начело на БНБ през 2009 г. Сред имената, които партията лансира първоначално, бяха тези на настоящия подуправител Калин Христов и на бившия гуверньор Светослав Гаврийски.

Самият управител на БНБ Иван Искров е под политически натиск да подаде оставка от началото на кризата с КТБ. Първоначално Искров блъфира с публична позиция, че е готов да си подаде оставката, ако в парламента има мнозинство около конкретен кандидат за поста му - в последните дни на 42 Народно събрание, в който коалицията между БСП и ДПС вече се беше разпаднала.

Последната заявка на Искров беше лансирана преди 10 дни, когато управителят на БНБ обяви, че е готов да си тръгне от Централната банка, когато казусът с КТБ бъде разрешен и след като се създаде стабилно правителство, като дори сам ще инициира преговори с политическите сили.

Кризата с КТБ приключи с решение на БНБ на 6 ноември, когато беше отнет лицензът на банката след 5 месечен специален надзор. Ден по-късно Народното събрание гласува за назначаването на правителството на Бойко Борисов.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани