Google забавя, но не забравя | webcafe.bg
newscafe

Google забавя, но не забравя

Webcafe.bg
11.10.2014, 19:49 (обновена 11.10.2014, 20:05)
гугъл

471 българи са поискали да бъдат "забравени" от търсачката, само 25% от исканията са одобрени.

471 молби от български граждани са получени в Google с искане за изтриване на информацията за тях в списъка на търсачката. Това посочва доклад за прозрачност на компанията.

От него става ясно, че Google е уважил малка част от исканията за "забравяне", като са изтрити около 25% от адресите, съдържащи нежелана информация за българите.

През май Съдът на Европейския съюз постанови на интернет гиганта Google да предложи на гражданите на Европейския съюз възможност за заличаване на резултати, свързани с тях.

При заявка, Google трябва да премахне резултатите от търсачката си, отнасящи се за който и да е от европейските граждани, стига да включват името му и да са неточни, неподходящи, вече неактуални или прекомерни по отношение на целите, за които са били обработени.

На първо място в класацията на европейските държави е Франция, откъдето са подадени общо 28 912 заявки за "забравяне".

Статистиката на Google показва, че най-големият източник на нежелана лична информация е Facebook - по желание на потребители са били премахнати връзките към общо 3332 страници в социалната мрежа. След нея се нареждат Profile Engine и YouTube.

Докладът включва и традиционната информация за получени искания за потребителска информация от страна на властите в различните държави. За периода януари - юни 2014 г. българските власти са изпратили едно искане засягащо два потребителски акаунта. Google не е уважил молбата и не е разкрил данните на потребителите.

Това е и едва второто искане, което компанията е получила от българските власти, откакто прави такива доклади от втората половина на 2009 г. насам. Първото искане е било през периода юли - декември 2013 г., като е засягало три акаунта и отново не е било уважено.

Oще: facebook  google  българия  гугъл  ес  лични данни  премахване  социални мрежи  търсачка  търсене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани