Трябва ли България да разреши отглеждането на ГМО? | webcafe.bg
newscafe

Трябва ли България да разреши отглеждането на ГМО?

Стоян Георгиев 05.01.2010, 15:26 (обновена 06.01.2010, 13:32)
ГМО

Снимка: © Paulius3d.com

Трябва ли България да разреши отглеждането на ГМО култури?

Не, опасно е - искаме чисти храни  
Да, защото ще поевтинее храната  
Не ми пука  

Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2010, 13:43

2 SeoKungFu | 15.01.201006:08

Ortho, разликата между хибрид и генетично модифициран организъм е съществена. Хибридът е кръстоска в рамките на същия геном, в диапазона на същия биологичен вид. От опитомения вълк до пекинеза има само подбор на характеристики и кръстоска на междинните звена, в рамките на вида "куче".
При ГМО има внасяне на генетичен материал от различни биологични видове.
Дотук може да изглежда досущ като кръстоската, но не е.
Ефекта на генната експресия ( дано не греша с термините ) е че те синтезират белтъци, протеини. В случаите с ГМО от растителния свят, с привнесен геномен фрагмент от, например, бактерия, е че новия фрагменг ги кара да синтезират или токсин, противодействащ на вредителите, или да имат белтъчна обвивка, която ги прави устойчиви на препарати ( ситуацията с "Раундъп" ).
Дотук също добре, може дори да звучи "е и, какво от това".
Каквото идва в момента, когато тези "странни" белтъци, неестествени и несъществуващи в природата, навлезат в храносмилателната ни система. За повече информация виж тук:
http://www.yogainside.info/spodeleno/genno_modificirani_hrani.html
Цитат:
Проф. д-р Мае Уан-Хо от Великобритания: “ГИ преминава отвъд конвенционалното развъждане и получаване на нови видове, като използва изкуствено създадени паразитни генни елементи, включително и вируси, които носят и вкарват противоестествено гени в клетката.”
В заключение, пекинезът не "замърсява", защото геномът му не е отвъд кръстоската, просто изглежда грозен Усмивка
ГМО замърсяват, защото синтезират неестествени токсични белтъци.
И накрая, ако това не помогне - може би един ден ако видиш някой да умира от странна форма на бърз рак ще се замислиш, но няма да е подходящия момент. А и страхът не е добра движеща сила, информираността е по-позитивна и ползотворна мотивация !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2010, 20:29

1 Ortho | 11.01.201021:37

Е хайде някой да ми обясни, как точно ГМО замърсяват?
Ами тогава и кучетата порода Чау-Чау и Пинчерите трябва да ги забранят със закон - това са хибриди, нямащи почти нищо общо с прародителя си ( вълка) и следователно те замърсяват и са вредни! Не щем пинчери и чау-чау в България! Долу кокер-шпаньола ! Да живее "вълчака" !
Като си помисля и за оригиналните, немодифицирани домати с размер на лешник или оригиналните чушки - дето са по 1 см. и не стават за ядене от лютост! Не яжте нищо освен обикновенна трева! Само тя в "натурална" !
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани