Църквата ни иска вероучение в училищата | webcafe.bg
newscafe

Църквата иска вероучение в училищата

Webcafe.bg
20.09.2010, 16:44 (обновена 21.09.2010, 17:41)
сергей игнатов

Снимка: © БГНЕС

Неделни училища към църквите е по-добрият вариант от въвеждане на задължителното вероучение, смята просветният министър Сергей Игнатов...

Патриаршията на Българската православна църква (БПЦ) обяви, че на 24 септември, петък, ще бъде проведено национално литийно шествие с молебен за България. Целта на проявата е да се поднови искането за въвеждане на редовен предмет по вероучение в училищата ни и религиозна подготовка на децата в детските градини.

По Конституция православието е официалното вероизповедание в страната.

"В своето хилядолетно служение Църквата е съдействала за изграждане на общество от честни и високоотговорни личности, които са следвали Христовия подвиг, залегнал в основата на цялата европейска култура. От покръстването на българския народ досега Църквата е била двигател на просвета и напредък за нацията ни и винаги е стояла и стои зад народа си", се казва в съобщението.

"Нейните цели са съвпадали и съвпадат с най-висшите стремления на българите - свобода и добруване за всички, достоен и мирен живот, държавна стабилност и духовна сила. Църквата вярва, че въвеждането на обучението по религия в задължителната подготовка на децата и учениците ще спомогне за изграждането на тази възродена България, която всички ние искаме да имаме за своя родина", пише още в официалното прессъобщение на патриаршията.

От патриаршията припомнят, че Светият синод е създал концепция за статута на предмета "религия" в училище, а възпитаниците на богословските факултети и преподаватели, които да преминат квалификационни курсове, могат да поемат задачата да преподават вероучение.

През август т.г. стана ясно, че една от специалностите с най-много свободни места в Софийския университет е теология - 50, тъй като са били приети не повече от десетина студенти.

Иначе концепцията предвижда в началното и основното училище религия да се изучава според вероизповедението на ученика, а в горните класове се предлага те да бъдат запознавани и с основите на останалите големи религии.

В момента учениците могат да изучават религия като свободно избираем предмет (СИП), но просветното министерство не е въвело предмета като задължителен. Според министър Сергей Игнатов вместо това трябва да се възродят неделните училища, където всеки родител, който желае да възпитава детето си в религиозен дух, може да го праща там.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.09.2010, 19:26

4 Десислава Пенчева | 22.09.201019:27

Е нали сме християнска (православна) държава! Какво лошо има да се знае кой е Исус Христос и какво е направил за всички хора по света!?
Щом една държава поддържа някакво ВРУ да си го отстоява! Стига сме били толерантни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2010, 10:05

3 Hermine | 21.09.201014:58

Колкото и неприятно ми е да го призная, но съм съгласна с т.нар. просветен министър. На българска църква не й е криво светското образование за това, че българите не са вярващи.
Като знам на какъв хал се намира българското образование пък, хич не се безпокоя за религиозното обучение, защото и обучението по религия ще се провежда по същия начин, по който и по останалите предмети. Или казано с други думи, познанията на децата по религия ще са същите като познанията им по химия или по физика например, демек минимални. С такова образование няма как едно дете да стане религиозно, освен ако не е възпитавано така в семейството си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

2 Ateista | 21.09.201005:10

Напълно съм съгласен с Макалистър. ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 21.09.201003:54

Блах! Това вече може да накара човек да хване гората. Не е важно, че комунисти ще правят децата набожни, важно е че уважението към патериците за ограничения ум - религиите би станало задължително. От гледна точка на агностик или атеист това е прилагане на религията за политически цели в най-лошия им вид - задължително възпитание на беззащитното детско съзнание не само в търпимост, а в приемане за нормално хората да поставят живота си под контрола на "бълнувания", разнородни и противоречиви предубеждения и самозаблуди. Ако се приемат възгледите на агностици и атеисти за еквивалент на религия квалификацията антиконституционнен акт пасва идеално, ако не, възниква въпроса дали пък конституцията не дава предимство на религиите пред нерелигиозните възгледи. Политическия аспект е очевиден - пропаганда насочена към непълнолетни. Дали това ще е в полза на конкретна религия или на религиите въобще е почти без значение - религиозността има политически последствия независимо от характера си.

Това, че аз съм от специалния тип ;) "войнствен агностик" не означава, че горното не е истина. Не мисля, че аз или който и да е има право да налага насила възгледите си на други, но не мисля и че е допустимо в 21 век да има държавно определено насаждане на религиозност и/или отношение към религията. Поддръжането на мир и търпимост не трябва да се превръща в култура на приемане на недопустими за даден индивид логика, съзнание и естествено последствията от тях.

Нека да вземем популярния пример за еволюцията на видовете. Като агностик не мога да приема за сериозно или въобще за дошло от дееспособен човек решение базирано на креационизъм. За мен ефектите на еволюция са налични и макар, че могат да бъдат симулирани при съзидание, фактите, които можем да установяваме със средствата които разполагаме определят статистическа селекция на отклонения. Независимо дали това е симулация или факт е логично действията ни да се диктуват от ефективните факти, тъй като действията ни имат отразжение в същия план. Приемането за чиста монета на обратното (в случая креационизма) би било съзнателно решение да жертваме собствените си умения и начини да събираме и систематизираме познание - т.е. това би било култура на пренебрегване на собствения ни опит и разумност за сметка на предразсъдъци и предразположения. Имаше някакво роптание за липсата на графи за атеисти и агностици в преброяването, боя се че това не е просто лукс, а насъщтна необходимост. Нерелигиозните настройки трябва да са равнопоставени с религиозните, а не оставени в отделни графи. Те отговарят за отношението към света и основите на културата за дадените индивиди толкова (и дори повече), колкото религиите - това, че не принадлежиш към религия не означава, че нямаш отношение към свързаните въпроси и това начинание на правителството го показва.
   

оценка

+0 -0