Несъмнено мъжкото момиче на БСП си остава на поста | webcafe.bg
newscafe

Несъмнено мъжкото момиче на БСП остава на пост

Webcafe.bg, по Фокус
06.12.2013, 12:46 (обновена 06.12.2013, 17:15)
мая манолова

Снимка: © БГНЕС

БСП, ДПС и "Атака" подкрепиха Мая Манолова

Мая Манолова от Коалиция за България запази поста си на зам.-председател на Народното събрание. ГЕРБ поискаха тя да бъде освободена "заради грубо показване на Конституцията", но само 72-ма депутати бяха "за". Останалите 110 гласуваха "против" и така предложението беше отхвърлено.

Преди това в продължение на два часа пленарната зала беше арена на заяждания и разправии по-характерни за столичен пазар на Никулден.

Обидени

Ако Мая Манолова е вашето мъжко момиче, освободете я, нека мълчаливо подрежда вашите мъжки ризи, вашите мъжки надежди, вашите мъжки капризи, а не нашите изказвания от трибуната. Това каза депутатът от ГЕРБ Ирена Узунова.

"Решението ни да поискаме отстраняването на г-жа Манолова не беше леко. Г-жа Манолова ни е симпатична в агитационния си устрем и в жертвоготовност за собствената си партия. Но това не стига, дори е излишно за зам.-председателското място в НС на демократична България", подчерта тя.

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов поднесе на Манолова букет рози като намек за новото начало, което ще й предстои след като напусне поста си.

„От оставката на Мая Манолова ще спечели рейтингът на парламента", каза депутатът от ГЕРБ Галя Захариева.

„От 21 май 2013 г ежедневно ставаме свидетели на грубо погазване на нормите на парламентаризма. Това се прави от различни колеги. Ако за някои народът е казал - „Прости им Боже, те толкова могат. То за други, които са избрани за първи сред равни, за председател и за зам.-председател, не бива да се прощава", продължи тя.

Според нея, Манолова не умее да прилага основни етични норми в комуникацията си с колегите, използва менторски тон, избирателно прилага правилника: „Оставете ръководенето на Народното събрание на по-умерени и по-емоционално владеещи се ваши колеги. От това ще спечелите вие, ще спечели и рейтингът на българския парламент".

„С воденето на пленарните заседания в последните няколко дни Вие ни върнахте в едни други времена - във времена на еднопартийност и диктатура. Тогава единствено наличието на партийните ви другари, процедурите и изказванията от тях бяха достатъчен повод, за да няма дебат по най-важния закон, който се приема в Народното събрание - Закона за бюджета на Република България", допълни бившият здравен министър Десислава Атанасова.

Контраобидени

"Мая, търсят ти сметка за Костинброд", заяви от трибуната лидерът на ДПС Лютви Местан. „Ние ценим думите и затова няма да ги хабим, за да влезем в абсолютно измислен сценарий на опозицията. Мая Манолова е точният човек на точното място в 42-то Народно събрание. Тя не се нуждае от защита, професионализъм, опит. Тя е парламентарист отвсякъде", посочи Местан.
„Тя е обект на атака не заради тези измислени мотиви, друга е причината. Мая, търсят ти сметка за Костинброд. Това е жлъчно отмъщение, което обаче няма да се получи", посочи Лютви Местан. „Странният микс между поетическия талант на Деса Поетеса от „Шоуто на Слави" и странния синтаксис на някои бивши министри ще останe в 42-то Народно събрание като срам за парламентаризма. ДПС ще гласува против това искане", подчерта председателят на ДПС.

„Парламентаризмът е сърцето на демокрацията. При предишното управление парламентът беше превърнат в една изтривалка на изпълнителната власт и в изпълнител на еднолична воля на човек, който се държеше като нещо средно между фюрер и кръчмар.Бившият премиер назоваваше всички народни представители безделници. Това беше не само стил, а и съдържание на предишното управление", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той призова ГЕРБ най-накрая да влязат в ролята си на опозиция.

Според депутата от Коалиция за България Янаки Стоилов, „парламентът често се увлича да прави чалга политика, смятайки, че ще стане по-представителен". Той и колегите му се подиграха на опозицията заради неудачния според тях израз „политика от сталинградски тип", отнасящ се за работата на Мая Манолова и записан в официалното искане за освобождаването й.

„След Сталинградската битка, идва Курската дъга и всички, които подкрепяме правителството трябва да спечелим своята Сталинградска битка срещу бедността, икономическата разруха и корупцията и ако спечелим тази битка ще можем да направим крачка към следващото настъпление, което е необходимо на нашата родина", заяви Янаки Стоилов.

Председателят на парламента Михаил Миков също взе думата и призова ГЕРБ да излъчат свой зам.-председател в ръководството на парламента, а не да го бламират.

„Няма друго Народно събрание, чието ръководство да е от трима души, и което работи под безпрецедентен натиск, вътре и вън от пленарната зала. Ако цените авторитета на Народното събрание, излъчете човек в ръководство, за да е сигурно, че уважавате принципите на Конституцията и парламентаризма", заяви Миков. Според него мотивите на вносителите на искането звучат декларативно и чрез процедурата се клати стабилността на цялата институция.

Монолог на главния герой

„Оставяла съм ви да говорите извън времето, допускала съм да говорите извън времето, разрешавала съм да правите лични изявления, когато не ви е споменато името. Опитала съм се добросъвестно да обясня всяко едно свое действие. Очевидно толерантността към хора, които са свикнали на отношение от Цветановски тип, няма как да бъде оценено", заяви Мая Манолова.

„Трогнахте ме - тези, които са казали добри думи за мен, Това ме задължава още по-всеотдайно да работя за българския парламент независимо в каква позиция - дали като заместник-председател или обикновен депутат.

Български граждани, моля за извинение за загубеното време в този парламентарен дебат. вместо да обсъдим отговорно темата за това как ще бъдат харчени публичните пари през следващата година, ние отново по инициатива на депутатите от ГЕРБ, пропиляхме ценно парламентарно време - този път заради моята личност - извинявайте", драматично допълни тя.

Oще: бсп  герб  дебати  мая манолова  оставка  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 07.12.201314:40

Сори за двойния пост... Отегчен Мишката ми се е скапала.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 07.12.201314:39

Браво, Зелен бетон! Много точно.
Мая поне е последователна. Че може да изгори, може. Много се напъва.
А политическата к....а Курумбашев не премери много думичките си и излязоха от продажната му уста с особен подтекст. "Господари на ефира" едва ли ще подминат изказването му. И той бая се напъна. Ама нали девизът на всички там е "На мен да ми е добре, пък народа да го духа", трябва да се правят постановки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 07.12.201314:39

Браво, Зелен бетон! Много точно.
Мая поне е последователна. Че може да изгори, може. Много се напъва.
А политическата к....а Курумбашев не премери много думичките си и излязоха от продажната му уста с особен подтекст. "Господари на ефира" едва ли ще подминат изказването му. И той бая се напъна. Ама нали девизът на всички там е "На мен да ми е добре, пък народа да го духа", трябва да се правят постановки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

1 Зелен Бетон | 07.12.201306:30

А бяха времена, когато дори политическите противници на БСП я наричаха не без известна симпатия „пчеличката Мая“ – заради острите й, жилещи изказвания от парламентарната трибуна.

След това обаче реши да приеме рискованата роля на политическа маша в манипулацията „Костинброд“ – и тази себеотдаденост беше надлежно осребрена с поста на зам. председател на парламента.

Влязла по този начин в „голямата политика“, бившата пчеличка прихвана класическата болест на българските, с извинение, политици – синдрома на шлифера. Както всички (почти без изключение) свои високопоставени колеги, Мая си повярва, че е хванала Господ за въпросната част от облеклото. И удивително бързо зае видно място сред шампионите по публична наглост. Явно има заложби в това отношение.

Днес е прякоросвана като „мъжко момиче“ (не знам дали Курумбашев, изричайки това сравнение, осъзна, че то може да има и не особено лицеприятен подтекст); съответно опозицията веднага го подхвана и отпрати Манолова към мъжките ризи и капризи (намек за обслужващата роля, в която се е поставила). Самата тя обаче очевидно не се притеснява: изглежда убедена, че нападението е най-добрата защита, без значение колко си се олял – и в този смисъл идеално се вписва в днешната българска парадигма за поведение на властта.

Това, което бившата пчеличка очевидно не разбира, е че с такава „последователност“ и „твърдост“ се превръща в гръмоотвод на обществената неприязън. И още по-зле: изглежда, че нейната партия все повече започва да я използва основно като удобен гръмоотвод.

Което значи, че Манолова неотклонно се доближава до ролята на поредния бушон. Искането за оставка от страна на ГЕРБ беше изкуствено предизвикано пренапрежение, за да се провери дали бушонът няма да гръмне. Явно още не. Но, след като започват вече да я пробват, може би наближава.

Ами – sic transit gloria mundi. Така отминава и славата на симпатичните трудолюбиви пчелички, ламтящи да станат царици на кошера. Особено в кошер, в който управляват търтеите.
   

оценка

+1 -2

Най-коментирани