Вицепрезидентът не се съгласи с ултиматума на Борисов за бонусите | webcafe.bg
newscafe

Вицепрезидентът не се съгласи с ултиматума на Борисов за бонусите

Webcafe.bg , БНР
01.03.2012, 12:04 (обновена 01.03.2012, 12:24)
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова

Снимка: © Sofiaphotoagency.com

Попова обясни, че като министър на правосъдието не е получила и стотинка бонуси, но по нейно време част от служителите в министерството са получили допълнителни финансови стимули

Вицепрезидентът и бивш правосъден министър Маргарита Попова се обяви против нареждането на премиера Бойко Борисов получените през 2011 г. бонуси да бъдат върнати. Вчера Борисов заплаши да уволни министрите и зам.-министрите си, взели бонуси, ако до петък те не върнат или дарят парите. Целият кабинет единодушно го подкрепи в това решение.

Днес министърът на правосъдието Диана Ковачева обяви, че екипът на бившия министър  е получил над 37 хил. лв. бонуси за първите 3 месеца на 2011 г. Най-голям бонус е бил определен за зам.-министър Жанета Петрова - 10 400 лв. Самата Попова не е взимала пари.

В интервю за БНР Попова обясни, че като министър на правосъдието не е получила и стотинка бонуси, но по нейно време част от служителите в министерството са получили допълнителни финансови стимули. Уточни, че това е било напълно заслужено и тя не би призовала тези хора да върнат парите.

Едновременно с това Попова призова по скандала с бонусите да не се взимат решения на парче, а да се довърши административната реформа, започната от нея и министъра на финансите Симеон Дянков още през 2010 г.

"Вместо да се вземат оттук насетне вече решения на парче, включително и такива, че парите трябва да се върнат, е по-добре да седнем и да направим реформите в българската администрация - нещо, което започнахме с вицепремиера Дянков още 2010 г., да се направи най-сетне една скала за възнагражденията в публичния сектор в зависимост от позициите и да се престане с раздаването на такива допълнителни стимули всеки месец, на тримесечие, за Коледа, за Великден или така, както е било в последните 20, а и повече години", заяви Попова.

Изказването й беше направено в Брюксел, където тя участва в честванията по случай предстоящия национален празник на България.

Попова уточнява, че по времето, в което ръководи Министерството на правосъдието не са разпределени 7 милиона лева като бонуси. По закон за централната администрация се предвиждат 10 процента от общата сума, която събира Агенцията по вписванията и внася в бюджета. Ако тя е събрала за една година 70 милиона, 10 процента са 7 милиона. Това е възможност по закон, която обаче нито аз, нито моите колеги министри преди мен никога не са използвали, за да раздават такива суми на служителите в централната администрация, коментира вицепрезидентът.

По мое време са разпределени бонуси и са дадени пари на служителите в министерството - да, така е. Това се случи за първото тримесечие на 2011 г. Бяха раздадени на, не знам дали ще бъда точна, но мисля, че около 45-47 души технически сътрудници, експерти и на по-високо ниво, включително и на колеги от политическия кабинет, като това не е направено еднолично от мен, аз не съм седнала с листа и с химикала в ръка, за да кажа на този 2000, на този 5000 или нещо подобно. Това се направи от комисия, включително финансисти в Министерство на правосъдието, на база средна брутна заплата за държавата и в зависимост от това какъв е бил конкретният принос на всеки се дадоха различни проценти, уточнява бившият правосъден министър.

Аз не съжалявам, че съм дала на тези хора част от парите, които по закон могат да бъдат раздадени като допълнително материално стимулиране. Съжалявам, ако някой е останал засегнат, не е получил, а е смятал, че той е допринесъл много, работил е много добре, а аз не съм го забелязала. Затова ще жаля повече, отколкото за всичко това, което сега преекспонирано излиза в публичното пространство. Такава е формулата, това се прави от години, това е българското законодателство и ние сме вървели по него.

Oще: бонуси  маргарита попова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2010, 20:16

3 Вили Тодоров | 01.03.201215:32

1). Държавните служители са длъжни по закон да работят добре или трябва да бъдат уволнявани.
2). За положен извънреден труд след работно време, поради удълженото работно време (вкл. и празници) по кодекса на труда те си получават допълнително пари, но това не са бонуси.
3). Парите от такси не трябва да отиват за бонуси. Те са плащане за услуга от държавата към своите граждани!
4). Глобите може да се разглеждат като вид производствена дейност е възможно част от тях да отиват за премии, но едва след като парите по тях реално се получат в касата на предприятието. Също както става при реализиране на продукция или търговски оборот.
5). Може и да се раздава част от спестените по фонд "Работна заплата", но по равно и само в звената, в които е имало незапълнени щатни бройки от поне две години.
За мен всичко останало е словоблудство и далеч от пазарната икономика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 01.03.201214:40

Който, разбира поне малко от менджмънт, е на ясно, че както се казва „икономията е майка на мизерията”. Когато фирмите са в затруднение, заплашени от фалит, то те ограничават общите си разходите, но увеличават тези за иновации, включително като увеличат заплатите на тези, от които зависи излизането от трудната ситуация.

Това е вярно и за държавите, но не за всички, а за нормалните държави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 15:44

1 gommor | 01.03.201212:18

да ти еба майката
да беше раздала всичките 7 милиона
така и така няма какво друго да ги правите
Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани