Съдът отмени данък "супербогатство" във Франция | webcafe.bg
newscafe

Съдът отмени данък "супербогатство" във Франция

Webcafe.bg, по ВВС
29.12.2012, 14:49 (обновена 29.12.2012, 21:21)
франсоа оланд

Снимка: © Getty Images

Робинхудското обещание на Оланд да вдигне данъците на богатите се оказа победен изборен ход

Конституционният съд на Франция отмени наложения от социалистите данък „супербогатство" върху годишни доходи от над 1 милион евро, който трябваше да влезе в сила от 1 януари.

Налогът от 75% върху доходите на най-богатите французи бе предизборно обещание на президента Франсоа Оланд, с което искаше да осигури свеж финансов ресурс за бюджета.

Той успя да прокара идеята си, въпреки съпротивата на едрия бизнес и влиятелни личности от ранга на Карл Лагерфелд, Жерар Депардийо и Бернар Арно.

Конституционните съдии прецениха, че данъкът неправилно разчита разпределението на данъчната тежест, тъй като пада върху определени индивиди, а не върху домакинства за разлика от другите данъци.

По-големият проблем произтича от факта, че приходите от данък „супербогатство" са заложени в бюджета за догодина на Франция, който вече е приет. Става дума за предвидени 210 милиона евро свежи пари, които няма да бъдат събрани.

Налогът щеше да засегне около 1500 богаташи за период от две години, което му придаде символно значение за участието на едрия бизнес в справянето с кризата.

Въпреки краткия си живот, възможността да се окажат без 75% от приходите им принуди някои от най-влиятелните французи да пожелаят да емигрират и да се откажат от гражданството си.
Изглежда, че Жерар Депардийо ще остане във Франция, както и някои от топ банкерите на страната, които се бяха запътили към Лондон и Ню Йорк.

Франсоа Оланд разчиташе на помощта на „супербогатство", за да не се налага да намалява публични разходи и да мисли за затягане на коланите, както правят други европейски правителства по време на криза.

Oще: данък  жерар депардийо  криза  супербогатство  съд  франсоа оланд  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани