85% от малките жертви познават насилниците си | webcafe.bg
newscafe

85% от малките жертви познават насилниците си

Webcafe.bg
22.11.2011, 14:34 (обновена 22.11.2011, 16:33)
деца

Снимка: © Getty Images

При 30-40% от случаите на насилие на деца насилникът бил баща, брат, дядо или приятел на майката на детето...

85% от децата, станали жертви на сексуално насилие, са имали преди това близки отношения с насилника. Това заяви пред журналисти д-р Нели Петрова от Института по социални дейности и практики, цитирана от БТА. Тя обяви началото на кампания срещу сексуалната злоупотреба с деца - "Престъпни ласки".

През първото тримесечие на тази година са отворени случаи по 324 от подадените 680 сигнала за насилие. В 48 от тях причината е сексуална злоупотреба.

Според изследването за насилие над деца в България около 55% от пострадалите на възраст между 12 и 14 години са жертва на физическо насилие и тормоз от страна на връстници. С увеличаване на възрастта този дял намалява.

В по-малката възрастова група е по-висок броят на случаите на сексуално насилие от всякакъв вид. Данните показват, че близо 1/5 от по-малките деца са били жертва на изнасилване през последната година.

При 30-40% от случаите насилникът бил баща, брат, дядо или приятел на майката на детето. По-често децата не говорят за насилването, в 74% от случаите разкриването на тормоза е било случайно. По данни на социалните служби и МВР всяко осмо дете става жертва на сексуално насилие, в световен мащаб статистиката е подобна, уточни Петрова.

Броят на насилствените посегателства над деца от 12- до 14-годишна възраст и от 14- до 18-годишна възраст са приблизително еднакви.

Според д-р Нели Петрова в България хората са доста толерантни към вербалното насилие. Увеличават се случаите на въвличане на деца в сексуални действия през интернет, както и сигналите за сексуално насилие над деца у нас, отбеляза д-р Петрова.

Общо 2155 деца през 2010 г. са били насилвани по някакъв начин, като 253 са били насилвани сексуално. Според нормативните разпоредби сексуалното насилие е дори гледането на порнографски филм в присъствието на възрастен.

"По-малките деца не разбират, че стават жертва на престъпни ласки, а го осъзнават, когато пораснат и едва тогава споделят, но не малка част се страхуват или срамуват да го споделят. Симптомите на престъпните ласки не могат да се разпознаят лесно от детето", каза още д-р Петрова.

Световната здравна организация определя като сексуална злоупотреба с деца "участието на дете в сексуални действия, които той или тя не разбира напълно и за които не е в състояние да даде информирано съгласие, или за които детето не е подготвено от гледна точка на развитието си и не може да даде съгласие, или които са в нарушение на законите или социалните табута на обществото".

В Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето е посочено съдържанието на термина "сексуално насилие" като "използване на дете за сексуално задоволяване". В Наказателния кодекс фигурира уредба за сексуални престъпления срещу деца - изнасилване; извършване на блудствени действия; производство, притежание или разпространение на порнографски материали, за направата на които са използвани деца;  детската проституция.

Oще: деца  кампания  мвр  насилие  насилници  престъпни ласки  секс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 23.11.201113:08

Мооооре, като взема една лозарска ножица и ще забрави да мисли за нещо въобще - камо ли за дете... Бесен егати извергите!!!!!!!!! Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани