Правителството няма да въвежда лихвена ваканция за длъжниците на Националния осигурителен институт (НОИ) | webcafe.bg
newscafe

Няма да има лихвена ваканция за длъжниците на НОИ

Webcafe.bg
02.08.2010, 16:51 (обновена 02.08.2010, 17:27)
Христина Митрева

Снимка: © БГНЕС

Правителството няма да въвежда лихвена ваканция за длъжниците на Националния осигурителен институт (НОИ), нито ще обвързва повишаването на пенсиите с ръста на брутния вътрешен продукт, съобщи управителят на НОИ Христина Митрева

Правителството няма да въвежда лихвена ваканция за длъжниците на Националния осигурителен институт (НОИ), нито ще обвързва повишаването на пенсиите с ръста на брутния вътрешен продукт. Това съобщи управителят на НОИ Христина Митрева.

Няма да бъде въведено и задължението самоосигуряващите се да правят вноски върху минималния осигурителен доход (420 лв.). Така и през 2011 г. те ще могат да избират сумата, върху която да се осигуряват между минималния и максималния праг  - 420 лв. и 2000 лв.

Отказът идва след като същите тези промени бяха включени в законопроект за поправки в Кодекса за социално осигуряване, с които трябва да се въведе и пенсионната реформа. Целта им беше да се затегне контролът върху ползването на осигурителни права и да се спрат злоупотребите.

Въпреки уверенията на социалния министър Тотю Младенов, че новите текстове ще бъдат приети от кабинета до края на юли, те бяха подложени на критика от синдикатите, опозицията и от бизнеса.

Първи отказ

Лихвената ваканция предвиждаше фирмите и самоосигуряващите се, които до средата на 2011 г. изплатят натрупаните до 30 юни 2010 г. задължения към НОИ, да бъдат освободени от лихвата върху дълговете си. Управителят на НОИ Христина Митрева обаче заяви днес, че правителството се е отказало от идеята, защото опростяването на дълговете може да се сметне за държавна помощ, каквато Брюксел забранява.

Възражения срещу текста е имало и от Комисията за защита на конкуренцията. "Не искаме да навлизаме в тези дебри и да противопоставяме коректни платци на длъжници", заявява Младенов в интервю за "24 часа", макар че доскоро бранеше идеята за опростяването на дълговете, за да може да си повиши събираемостта на осигуровките.

Втори отказ

Очевидно търсеният от правителството консенсус по промените не е бил постигнат и това налага да бъде запазен и досегашният режим за самоосигуряващите се. Идеята беше в течение на годината НОИ да плаща всички обезщетения - за бременност, майчинство, болнични, трудова злополука да се изчислява върху минимума, а при подаването на данъчната си декларация в началото на следващата година хората с по-висок доход да довнасят и съответно да получават полагащия им се реален размер на обезщетенията.

Трети отказ

Правителството се отказва и от намерението да включи БВП като параметър във формулата за осъвременяване на пенсиите, тъй като това ще ограничи възможността за нарастване на доходите в кризата, когато няма икономически растеж.

Ще остане да важи швейцарското правило, обясни Христина Митрева. Според него всяка година пенсиите нарастват с половината от сбора на инфлацията и ръста на средния осигурителен доход за предходната година. Според предложената от Министерството на финансите бюджетна прогноза за 2011 - 2013 г. обаче не се предвижда увеличаване на пенсиите в следващите две години.

Пенсионните вноски - повече или...

Социалният министър отново внесе поредната неяснота по отношение на осигурителните вноски от догодина, като заяви, че може и да се увеличат, ако не се повиши събираемостта им до края на тази година. Въпреки че неколкократно премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков обявиха, че данъци и осигуровки няма да се пипат.

"Ако това не стане, аз говорих и с премиера, веднага чертаем график за вдигане на осигуровките още от догодина, което ще стане с бюджета на държавното обществено осигуряване", казва Младенов в интервюто за "24 часа".

Според управителя на НОИ обаче "вдигането на осигуровките през 2011 г. не е добро решение, защото ще намали разполагаемият доход на хората в условия на криза".

Това поне е сто на сто сигурно

Със сигурност към настоящия момент единствената константа остава намерението на властта за плавно увеличаване на стажа за пенсия. То предвижда от 2011 г. мъжете да се пенсионират след 38 г. работа, а жените - след 35 години. През 2012 и 2013 г. възрастта ще се увеличава с по още една година и за двата пола.

Промените в Кодекса за социално осигуряване още не са приети от правителството и парламента.

При този вариант ще отпадне възможността за ранно пенсиониране с намалена пенсия, което се предвиждаше при увеличение на стажа с три години наведнъж, каза Митрева.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани