Митрополит Йоан заклейми Хелоуин | webcafe.bg
newscafe

Митрополит Йоан заклейми Хелоуин

Webcafe.bg
31.10.2014, 15:41 (обновена 31.10.2014, 16:18)
златната църква

Снимка: © В.Е.

В изявление митрополит Кирил се позовава на Библията, за да отрече празника

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заклейми Хелоуин.

„Нека си спомним, че България на 1 ноември отбелязва Деня на народните будители, които са ни завещали любов към Светото Православие, любов към Родината, любов към Бога и ближните, а не чуждопоклонство и привързаност към дявола и неговата свита. Ще ни се да вярваме, че Хелоуин няма да бъде част от българската душа и че нашите деца, ученици и млади хора ще пребъдат в чистата и свята православна вяра, чрез която нашият народ винаги се е спасявал и се спасява. На 1 ноември е и Задушница - спомняме си за нашите скъпи и мили покойници. Бог да ги прости и вечна да бъде тяхната памет!", призова той.

В изявлението си варненският митрополит Йоан посочва, че в последно време думата Хелоуин предизвиква интерес сред младите и създава „вихър от емоции, чувства, преживявания". Той проследява произхода на думата „Хелоуин" до езически обичаи.

„В Стария Завет Господ заръчва чрез св. пророк Мойсей да не скланяме сърцето си към езически вярвания и практики така, както еврейският народ не трябвало да се влияе от египетското, ханаанското, или което и да било друго идолопоклонство (срв. Левит 18:3)", припомня духовникът.

Ето какво се посочва още в изявлението:

„В Новия завет Господ Иисус Христос ни е дал притчата за богаташа и бедния Лазар (Лука 16:26 ). В нея виждаме че преминаването между света на живите и света на починалите е невъзможно. Евангелието е благата вест за Христовата победа над греха и смъртта и представлява откровение за живота след живота! Докато Хелоуин представлява апотеоз на тлението и смъртта, която се представя в цялата й грозота и безизходност. Безизходност - особено за тези, които живеят без вяра във възкръсналия Спасител Христос. Така Хелоуин лишава човека от идеята за неговата богообразност, от стремежа към преобразяване, от надежда за вечен и блажен живот с Бога и Неговите светии.

Хелоуин е особено неприемлив за православното съзнание поради това, че той предлага на децата и възрастните директна среща с демоните - поднебесните духове на злобата, които според Свещеното Писание търсят всякакви начини да погубят човека. Подмяната на истината в Хелоуин се състои в това, че този „псевдопразник" се опитва да ни приучва да не се отвращаваме от демоните и да не възприемаме смъртта като драматична последица от греха, а като маскарад, като безобидна игра и забава.

Оттук идва и най-голямата заплаха за децата ни - те свикват с мисълта, че не е грях, а дори е забавно да отмъстиш и е позволено да правиш пакости, ако съседите не те почерпят с бонбони, когато ги посетиш, маскиран като вампир, вещица или паяк например. Децата ни не бива да заприличват на децата в някои общества, които в тази бесовска нощ почукват на вратите на съседите и питат: „Trick or treat" („Дяволия или лакомство").

Бесовският характер на Хелоуин личи и от факта, че починалите се представят като духове, които не могат да намерят покой и които са готови да плашат живите и да им пакостят. Истината е съвсем различна и Православната Църква ни я е разкрила в пълнота... Любовта преодолява границата между живите и мъртвите чрез силата на молитвата ни за починалите и чрез действието на Божията милост. С тревога забелязваме, че Хелоуин ще се празнува в някои от нашите училища в Епархията. Този „празник" всъщност е поклонение пред злото и пред смъртта.

Той приучва децата ни да се подиграват със собствената си невинност и с достойнството на ближните, да не вярват във Възкресението и в Христос, а да служат на дявола чрез бесовски игри и демонични забавления. Хелоуин е отворена врата, през която безскрупулни търговци, някои безгрижни родители и учители тласкат малките днес деца да влязат утре като тийнейджъри в сатанински секти, които ще ги унищожат", пише митрополит Йоан.

Oще: варненски митрополитк  задушница  йоан  митрополит  народни будители  празник  хелоуин 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.10.2014, 05:32

2 Kikaha | 01.11.201407:23

Нашите православни свещеници не са се продали на Дявола, а на Мамона. Раздайте богатствата си на бедните, па тогава проповядвайте в името Христово, не ви е срам! Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.04.2013, 11:51

1 Plamen Hristozov | 31.10.201421:18

Много щастлив Иначе ще боядисваме яйца април, а?

Тц, тц... тези митрополити, които не си знаят историята на религията, ей.. Усмивка
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани