7 часа разлика между ГЕРБ и Реформаторския блок | webcafe.bg
newscafe

7 часа разлика между ГЕРБ и Реформаторския блок

Webcafe.bg
15.10.2014, 20:07 (обновена 15.10.2014, 23:13)
ГЕРБ и РБ

Снимка: © Webcafe.bg

Преговорите между двете десни формации са прекратени

След близо седемчасови разговори между екипите на ГЕРБ и Реформаторския блок, преговорите за съставяне на коалиционно управление бяха безсрочно прекратени.

Преговори с неочакван край

Представителите на ГЕРБ посочиха две причини за прекратяването на преговорите: липсата на юридически гаранции за стабилността на Реформаторския блок като политически субект и предварително публикуваната Платформа на РБ с искането за отхвърляне на т.нар. "модел КОЙ" и изолация на четири партии от бъдещото управление - БСП, ДПС, Атака и България без цензура.

"Получиха се уточнения, че е възможно да няма подписа на всички тях, тъй като една от партиите си запазва правото на особено мнение с оглед на задължителен трети партньор. На финала бяхме особено неприятно изненадани, от Платформата, предоставена на медиите. Приемаме го като извиване на пръсти и оставаме с известна доза горчивина заради сериозността, с която подхождат към разговорите", коментира Цецка Цачева.

"За съжаление, накрая не бяхме наясно дали разговаряме за 22 или 23 депутати", обяви Румяна Бъчварова, като допълни, че по време на преговорите не са получени конкретни отговори от РБ по нито едно от "неотменимите политически изисквания на ГЕРБ" за формирането на коалиционното управление.

"Самата стратегия на преговорите се целеше да бъдем предизвикани да ги прекратим", каза Бъчварова на пресконференцията след 7-часовите разговори.

"РБ изключват априори партиите, участващи в предишното управление, заедно с ББЦ. Едновременно с това имат резерви спрямо някои от политиките на Патриотичния фронт. Това прави задачата пред ГЕРБ за съставяне на мнозинство много трудна", коментира Менда Стоянова.

Платформа за ракетен удар

Съвсем различно изглеждаше настроението на Петър Москов.

"Реформаторският блок е стабилен субект, преговорният екип изразява общата воля. В чисто юридически план отчетохме притесненията, ние сме предприели и ще довършим всички действия. Това е ангажимент, който блокът пое и ще реализира в следващите дни", заяви той.

Москов коментира, че Реформаторите имат ясното желание за постигане на стабилно мнозинство, като определи 90% сходство на политическите приоритети между ГЕРБ и РБ.

"Считаме, че е важно извън общото поле на консенсус, едно такова мнозинство с участието на Блока да може да даде ясна оценка на модела на срастване на политическа, икономическа, съдебна и медийна власт", обясни Москов предварително публикуваната декларация на Реформаторите.

"Търсим общо разбиране за това, че носителите са формациите, които направиха мнозинството. Едно ново мнозинство трябва да изолира партиите от управлението. От наша гледна точка имаме всички възможности за постигане на добри резултати", каза той.

По думите му срещу този модел трябва да бъде организиран "ракетен удар" - позиция, която според него не може да бъде причина за неразбиране и отказ за съставяне на мнозинство.

"Никога не сме поставяли под съмнение..."

Разминаването беше демонстрирано и по отношение на позицията на РБ за подкрепата на Бойко Борисов за министър-председател.

Петър Москов отрече твърдението на Румяна Бъчварова, че по време на преговорите не е получен ясен отговор дали ГЕРБ като мандатоносител и първа сила в парламента може сама да определи кандидат за председател на Министерски съвет.

"Ние никога не сме поставяли под съмнение правото на най-голямата сила да посочи името на министър-председателя. За нас е важно да получим общ разказ за реформите, които трябва да се извършат", беше изненадващият отговор на Петър Москов пред журналистите.

Разминаване до доказване на противното

От думите на Румяна Бъчварова стана ясно, че към този момент няма база, на която двете формации да продължат преговорите за съвместно управление.

В същото време Бъчварова не изключи разговорите да бъдат подновени при условие, че РБ даде юридически гаранции, които регламентират отношенията им като партийна коалиция, и ясна декларация за подкрепа.

Oще: герб  преговори  рб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

4 puebloto | 16.10.201403:34

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
всякакви видове пожарникари,милиционери,МУТРИ,нископлатени реформирани проститутки,матрял,лезбийци и производните им-ДА ГО ДУХАТЕ Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2013, 14:08

3 Dobromir Georgiev | 15.10.201422:55

Иска ми се наистина да спре да се обсъждат глупости в политиката. Честно казано не ми пука дали Борисов ще е премиер или не. Вярно е, че е тъп селянин, но ако вземат, че наистина се опитат да изпълнят дори половината от политическите си програми, България ще дръпне силно напред.

За съжаление обаче програмите са си просто празни приказки за пред изборите. Прах в очите на хората.

Колкото до БСП, ДПС, ББЦ и АТАКА, те наистина трябва да се изолират. През последната една година тези четири формации се бяха обединили около безсмисленото и много скъпо струващо на данъкоплатците правителство на Орешарски. Хайде да разваляме седянката вече и да си ходят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.03.2014, 19:23

2 peet | 15.10.201421:43

Струва ми се,че той е доста семпла персона, взел се е насериозно и сега просто оригиналничи.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

1 Виктория Пенелопова | 15.10.201421:08

Докторът, анестезиолог, защо се е декорирал така!!?? Сигурно е забравил, че хората не спят като неговите пациенти. Всъщност, може би, го боли гърлото. Много щастлив
   

оценка

+0 -3