Обама: Най-малко 30 процента данък за милионерите | webcafe.bg
newscafe

Обама: Най-малко 30 процента данък за милионерите

Webcafe.bg
25.01.2012, 11:13 (обновена 26.01.2012, 11:15)
барак обама

Фискалната реформа трябва да следва правилото Бъфет (предложено от милиардера Уорън Бъфет) - ако печелите повече от $1 милион годишно, трябва да плащате най-малко 30% данък, заяви президентът на САЩ Барак Обама

Президентът на САЩ Барак Обама изнесе традиционната годишна реч "За състоянието на съюза", като изрази задоволство, че американските войски вече не воюват в Ирак и че убитият м.г. лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен вече не е заплаха за САЩ.

Посланието "За състоянието на съюза" е важен момент в политиката на САЩ и се произнася в сградата на Конгреса пред представителите на трите власти. На практика тя е отчет на президента пред двете камари на Конгреса, в която той и запознава законодателите с намеренията си за следващата година. Тя се смята за сериозно политическо събитие и обикновено е предаван пряко по националните американски телевизии.

Речта е задължение на президента, разписано в американската конституция, а като процедура е заимствана от Речта на монарха, която открива сесията на британския парламент

Обама потвърди, че до края на това лято ще бъдат изтеглени 23 000 американски войници от Афганистан. Президентът заяви, че ще изгради справедлива икономика и поиска реформа на данъчния кодекс, която да премахне привилегиите на най-богатите и да насърчи фирмите да произвеждат повече в Съединените щати.

По думите му милионерите трябва да плащат най-малко 30% данък, а данъците на обикновените американски семейства да не се вдигат. Обама обеща и подкрепа за ползването на националните запаси от шистов газ, но повтори позицията си, че правителството трябва да се съсредоточи върху безопасното им експлоатиране.

В речта президентът заяви още, че САЩ са все по-силни и изрази решимост да попречи на завръщане към политиките, които според него са довели до икономическата криза. "Твърде много напреднахме, за да се връщаме назад. Докато съм президент, ще работя с всеки в тази сграда, за да печелим от този набран устрем", обеща Обама.

"Няма да се връщаме към икономика, която е отслабена от делокализации, лоши дългове, изградени върху измама финансови печалби. Тази вечер искам да представя планове за икономика, която да просъществува дълго време", каза президентът на САЩ.

Той се обяви за реформа на данъчния кодекс, която да премахне привилегиите на най-богатите и да насърчи фирмите да произвеждат повече в САЩ. "Трябва да променим данъчния кодекс по такъв начин, че хора като мен или като много конгресмени да изплащат своя дял от данъците. 

Фискалната реформа трябва да следва правилото Бъфет (предложено от милиардера Уорън Бъфет) - ако печелите повече от $1 милион годишно, трябва да плащате най-малко 30 процента данък", заяви Обама. 

Той също така предложи реформи на корпоративния данък с цел насърчаване на компаниите да произвеждат в САЩ. "Днес компаниите получават данъчни облекчения, когато делокализират работни места и печалби в чужбина. Същевременно тези, които избират да останат в Америка, са облагани с едни от най-високите данъчни ставки в света. Това няма никакъв смисъл, така че нека го променим", заяви Обама.

Пътна карта за шистовия газ

Обама призова администрацията си да изготви пътна карта за отговорно производство на шистов газ, а компаниите, които го добиват, да разкрият химикалите, с които го правят.

"Америка ще развие този ресурс, без да излага на риск здравето и безопасността на гражданите ни", подчерта държавният глава на САЩ в речта си. Той обеща подкрепа за добива и използването на националните запаси от шистов газ, но повтори позицията си, че правителството трябва да се съсредоточи върху безопасното им експлоатиране.

"Ще наложим нови правила на здравия разум, гарантиращи, че производителите на шистов газ ще защитават обществеността", подчерта той.

Наред с това президентът обяви, че ще възложи на правителството си да увеличи националното енергийно производство и ще отвори за експлоатация над 75 процента от потенциалните офшорни петролни и газови залежи на САЩ. Държавният глава подчерта, че резервите на САЩ от природен газ имат потенциал за разкриване на 600 000 работни места.

Той призова Конгреса да насърчи развитието на възобновяемите енергоизточници, да даде данъчни облекчения за развитието им и да спре субсидиите за петролната индустрия.

"Няма да отстъпя от обещанието за чиста енергия. Няма да отстъпя индустрията на вятърната или слънчевата енергия, или на електрическите акумулатор, на Китай или Германия, защото отказваме да я подкрепим тук. От век субсидираме петролните компании, стига толкова", заяви Обама.

Oще: афганистан  барак обама  данъци  икономика  конгрес  милионери  президент  реч  сащ  състоянието на съюза  шистов газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 25.01.201212:50

А за милиардерите?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани