Бежанска вълна по света и у нас | webcafe.bg
newscafe

Бежанска вълна по света и у нас

Webcafe.bg
17.10.2013, 11:25 (обновена 17.10.2013, 17:05)
Сянка

Снимка: © Васил Танев, Sofialive.bg

Бежанският поток в света се засилва

Без да е ясно как са изхарчени досегашните милиони, правителството реши да обсъди отпускането на още близо 27 млн. лева допълнителни средства от бюджета във връзка с миграционната криза.

Това е съобщил зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов, цитиран от правителствената пресслужба.

На 21 октомври кабинетът извънредно ще заседава заради ситуацията с бежанците. Министрите вече са обсъдили доклад на вицепремиера Цветлин Йовчев.

Маринов обясни, че допълнителните средства следва да бъдат разчетени по всички ведомства, ангажирани с бежанската криза. По-голямата част от тях обаче ще са за МВР, тъй като Държавната агенция за бежанците е второстепенен разпоредител на бюджетни средства към вътрешното ведомство. Предвижда се средствата да покрият вече направени и предстоящи разходи до края на годината.

Зад оградата

Зам.-министърът обяви, че е било решено да се изгради техническа преграда - около 30 километров участък по границата в района на Елхово, където е най-уязвимото място за преминаване. По предварителна оценка сумата за това ще е около 5 милиона лева.

Идеята за техническата преграда не е да се връщат бежанците, а за да се повиши нивото на охрана на българската граница, каза той.

Зам.-министърът каза още, че има взето решение всички деца до 15-годишна възраст да бъдат ваксинирани, тъй като не е известно дали в последните три години в Сирия са им правени ваксини.

Други приемат, но с условия

Върховният комисариат на ООН за бежанците изрази желание страните от ЕС да приемат 10 000 сирийски бежанци през 2013 г. и 30 000 през 2014 г.

Френският президент Франсоа Оланд се ангажира страната му да приеме 500 особено уязвими сирийски бежанци по молба на Върховния комисариат на ООН за бежанците, предаде Франс прес.

До момента най-благосклонна е Германия, която предлага да приеме 5000 сирийски бежанци. Макар и програмата на Германия да обхваща всички уязвими сирийци, тя също така включва специална категория за онези, които се очаква да играят роля във възстановяването на Сирия след конфликта, отбелязва ДПА.

Норвегия наскоро обяви, че ще приеме 1000 сирийци, докато Австрия и Швейцария обещаха да приемат по 500. Това са специални квоти за уязвими групи като жени и деца, отделно от малцината сирийци, които достигат западни страни по други начини и кандидатстват за убежище там, отбелязва ДПА. Правителството на Австрия заяви, че иска да се съсредоточи върху сирийци християни, защото ги смята за особено преследвана група.

Австралия, Бразилия, Канада, Дания, Финландия, Холандия, Нова Зеландия, Испания, Швеция и САЩ също предложиха места за бежанци.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу разкритикува западните страни за опита "да селектират здравите, богатите, по-добре образованите и представители на определени религиозни и етнически малцинства".

В момента в България има 6503-ма бежанци. Според МВР до края на годината те ще надхвърлят 11 хиляди. В страните, които са съседни на Сирия, бежанците са над 2 млн.

Бежански наплив от Афганистан

Освен мигранти от Северна Африка и Сирия, ЕС се готви да посрещне и бежански наплив от Афганистан. По данни на ООН само през осемте месеца на годината талибанските заплахи и бойните действия са прогонили от домовете им над 590 хил. жители на страната.

Според експерти догодина, когато от Афганистан предстои да се изтеглят всички чуждестранни войски, броят на вътрешните бежанци в страната ще нарасне още повече. Значи още повече афганистанци ще потърсят по-добър и най-вече безопасен живот в Европа.

Откакто талибаните рязко се активизираха през 2006 г., бежанците в Афганистан са четворно повече. Върховният комисариат на ООН за бежанците предрича скоро критично положение във връзка с проблема.

Поради географски причини ООН не очаква наплив на афганистански бежанци в бившите съветски републики и Русия. При това властите в Таджикистан и Туркменистан съвсем не биха посрещнали дружелюбно пришълци от юг. Първа и последна спирка за напускащите Афганистан ще станат най-вероятно съседен Иран или Пакистан.

По-големите късметлии, а и по-богатите ще могат да стигнат до Европа или дори до Австралия, която в момента се бори с нашествие от афганистански нелегални също като полицаите в Италия.

Миналата година почти 38 000 афганистанци са пристигнали в развити страни, за да поискат там бежански статут. През 2001 г., когато американски сили току-що бяха атакували страната, бежанците бяха повече - към 54 хиляди.

През 2014 г. обаче броят им може да надхвърли и тази цифра, смята ООН. "В страната цари просто невероятно отчаяние", казва Ричард Данзиг, шеф на афганистанския отдел в Международната асоциация по миграция, подпомагаща мигрантите в страните, в които пристигат.

Миналата година Германия посрещна най-много бежанци от Афганистан - близо 7500 души, в Швеция поискаха убежище 4750, а на трето място бе Турция с 4400. В Австралия се опитаха да намерят подслон 4256 афганистанци. Само 204 души от азиатската страна обаче подадоха молби за жителство в САЩ.

Oще: бежанци  васил маринов  елхово  криза  мвр академия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

1 Зеленото човече | 17.10.201311:41

Тук е времето да си ги искаме от ЕС. Да има поне една полза от това, че сме в съюза. Във времена на криза да помагат. Стига даваха пари на Гърция, Испания за стачки и други такива. Сега да ударят едно рамо да се справим с приидващите.
   

оценка

+0 -0