Правителството в Гърция започва спешна приватизация на държавни фирми | webcafe.bg
newscafe

Гърция продава ударно, за да събере 5 млрд. евро

Webcafe.bg
07.09.2011, 13:59 (обновена 07.09.2011, 18:04)
георгиос папандреу

Според наблюдатели правителството на гръцкия премиер Георгиос Папандреу върви към предсрочни избори заради тежките икономически мерки, които е принудено да прилага

Правителството в Гърция започва спешна приватизация на държавни фирми. Това е условие, договорено с външните кредитори, като очакваните постъпления са 5 милиарда евро. Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия дадоха на Атина срок до 14-и септември да въведе в действие договорените структурни реформи. 

На заседание на комисията по приватизация се извършва прехвърляне на държавните активи към специален фонд преди продажбата им. Правителството стартира приватизация на бързи обороти под заплаха от спиране на финансовата помощ.

В програмата по намаляване на бюджетните разходи са включени болезнени промени от заплащането на държавните служители. Заплатите им се намаляват от 10 до 40 процента. Останалите без работа след закриването на губещи държавни фирми ще получават в рамките на една година 60 процента от заплатата.

Въвежда се единна щатна таблица и се спират всички надбавки. Незабавно влиза в сила решението за либерализация на затворените професии, въпреки силната съпротива на таксиметровите шофьори. 

Синдикатите незабавно реагираха с изявление, че правителството извършва погром на държавните служители и се организират за масови протести в събота - 10 септември, когато премиерът Папандреу ще открие есенният панаир в Солун.

Наблюдатели считат, че прилагането на тежките икономически мерки, както и високата безработица, приближават Гърция към политическа криза и предсрочни парламентарни избори.

Социалистите от ПАСОК спечелиха предсрочните избори през есента на 2009 г., след като дотогава управляваше гръцката дясна партия Нова демокрация.

Oще: безработица  германия  гърция  евро  еврозона  ецб  избори  криза  мвф  мерки  приватизация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани