До 1 на сто наказателна лихва при предсрочно погасяване на кредити, но само за новите заеми | webcafe.bg
newscafe

Добри промени в Закона за кредитите. Да стигнат и второ четене

Webcafe.bg
07.03.2014, 14:16 (обновена 07.03.2014, 15:04)
бюджет

За жалост, промените в Закона за кредитите ще важат само за новоотпуснатите

Парламентът прие на първо четене днес промени в закона за потребителските кредити, с които се въвеждат някои облекчения за клиентите, но те ще станат факт след окончателното му приемане на второ четене.

Предвижда се да бъде разширен обхватът на закона и при т.нар. "бързи кредити" под 400 лева. Това се налага, тъй като напоследък зачести практиката на отпускане на заеми до 399 лева при неизгодни и неясни условия за кредитополучателите.

Те предвиждат предсрочното погасяване на жилищни и ипотечни кредити да става без наказателна лихва след първата една година. В момента този срок е много по-голям за различните видове кредити, но обикновено наказателна лихва не се дължи след като минимум четири години си погасявал кредита.

Ако клиентът все пак прецени, че иска и може да погаси задължението си до първата една година, то все пак ще дължи наказателна лихва. Но не повече от 1% от сумата на предсрочно погасения кредит.

С промените отпадат и някои от таксите и комисионите, събирани от клиентите, като тази за разглеждането на молбите за получаване на кредит и за управлението на този кредит. Смята се, че това са дейности, които влизат в работата на банката.

Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса или комисиона за едно и също действие. Въвежда се и изискване вида, размера и действието, за което се събират таксите и комисионите да се описват ясно и точно в договора за кредит.

Предвижда се и възможност хората, които взимат кредит, да имат право да избират дали да отговарят за него с цялото си имущество или само до размера на обезпечението. При по-лекия на пръв поглед вариант за потребителя обаче лихвата ще е по-висока.

Това е закон, който засилва пазарната конкуренция в банковата сфера и отговаря на интересите на хората както по отношение на жилищните, така и по отношение на ипотечните кредити", похвали се един от вносителите на законопроекта - соцдепутатът Румен Гечев.

Промените ще засегнат само новите кредитопотребители.

По думите на Гечев при жилищните ипотечни кредити законът задължава търговските банки да предложат алтернативен кредит на кредитополучателите, при които - в случай че те са неплатежоспособни, тяхното задължение към банката ще отпадне с напускането на ипотекираното жилище. Очаква се тези кредити да бъдат малко по-скъпи.

Това, според соцдепутата,  означава, че хората ще получат гаранции, че ако изпаднат в състояние на неплатежоспособност, няма да имат допълнителни задължения към банката.

"Вие знаете, че има семейства, които не само, че им се взимат жилищата, но до края на живота си те трябва да плащат разликата между продаденото жилище от съдия-изпълнител и дължимата сума към банката. Тези, които са направили 12 плащания по кредита си - жилищен и ипотечен - няма да дължат повече пари на банката, т.е. те могат свободно да рефинансират от друга банка, при положение че имат достъп до по-евтин ресурс, т.е. по-ниска лихва. Досега това не беше възможно, тъй като т.нар. наказателна лихва беше около 4-5% , което практически забраняваше на кредитополучателите да ползват ресурс от друга банка", допълни още Гечев.

Предвижда се промяна на определението за "референтен лихвен процент", като част от определението за "променлив лихвен процент по кредита". Действащото към настоящия момент определение дава възможност кредиторът да изготвя и променя по всяко време методологията, по която се определя референтния лихвен процент.

Oще: банка  банки  заеми  закон  комисиони  кредити  лихва  лихви  погасяване  промени  такси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

1 Scooby Doo | 07.03.201416:17

Да са добри... колко да са добри. Само прах в очите.
http://money.bg/comment/id_372842181
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани