ЕК върна „Южен поток" на кота нула | webcafe.bg
newscafe

ЕК върна „Южен поток" на кота нула

Webcafe.bg
28.05.2014, 18:08 (обновена 28.05.2014, 18:37)
газопровод

Проектът трябва да бъде прекратен, а след като бъде приведен в съответствие с европейските стандарти, оценен наново

Европейската комисия разпореди спиране на проекта „Южен поток" до постигане на пълното му съответствие с европейското законодателство, най-вече с Третия енергиен пакет, който включва достъп на трети страни до тръбата.

Съобщението на изпълнителния орган на съюза е пратено до Европейския парламент и Съвета на ЕС относно европейската стратегия за енергийна сигурност.

„Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията", настоява ЕК, която още през есента на миналата година препоръча предоговаряне на двустранните договори, сключени между Русия и шестте държави в проекта.

Газопроводът трябва да доставя руско синьо гориво през Черно море, заобикаляйки Украйна, а правителството на Пламен Орешарски твърди, че ще няма да се откаже да строи частта през българската територия.

По-рано и Европейският парламент препоръча замразяване на стратегическия проект, което бе част от санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна.

„Проектът „Южен поток" трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС", се посочва в документа, който трябва да бъде приложен в краткосрочен план.

По-рано стана ясно, че Жозе Барозу е изразил тревогите си за "Южен поток" пред министър-председателя Пламен Орешарски. По думите на Барозу някои от споразуменията, сключени от България по проекта „Южен поток", са в противоречие с европейското законодателство. Председателят на ЕК подчерта, че от няколко месеца ЕК следи темата много внимателно.

Ден по-рано стана ясно, че българската отсечка от газопровода ще бъде строена от "Стройтрансгаз консорциум". Мажоритарен собственик в компанията е Генадий Тимченко - един от най-богатите руснаци, включен в черния списък на ЕС заради ситуацията в Украйна. Това, че именно тази фирма ще бъде избрана, беше ясно два месеца преди края на конкурса.

Oще: газови доставки  газопровод  европейска комисия  ек  енергетика  русия  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани