Държавата и ВУЗ-овете си поделят БАН | webcafe.bg
newscafe

Метеоролозите на БАН - към държавата, другото - при ВУЗ-овете

Webcafe.bg
15.11.2010, 14:20 (обновена 15.11.2010, 16:21)
бойко борисов

Снимка: © BNEWS, Димитър Кьосемарлиев

Ми нека се самозакрият, омръзна ми да слушам заплахи отляво и отдясно, заяви днес премиерът Бойко Борисов по повод протестите на БАН

Готвим закон за БАН, с който институтите, които работят за държавата, като тези за метеорологията и за земетръсите да преминат към държавата, а останалите - към университетите. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Учените от БАН от месеци протестират заради намалените средства в бюджета и твърдят, че са на път да се самозакрият. "Ми нека се самозакрият, омръзна ми да слушам заплахи отляво и отдясно", коментира Борисов.

"Не сме получавали никакъв законопроект - нито този на акад. Благовест Сендов, нито нов вариант, подготвян от работна група начело с проф. Евгений Дайнов от Нов български университет (НБУ)." Това заяви главният научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров, цитиран от БТА. 

"Има една група около министъра на образованието Сергей Игнатов, ръководена от проф. Евгений Дайнов от НБУ, която подготвя нов закон за БАН и той се различава от законопроекта за БАН, подготвен през тази пролет от акад. Благовест Сендов", уточни Хаджитодоров.

Според него законът на проф. Дайнов е по подобие на този - за разформироване на Грузинската и на Литовската академия на науките. "От БАН сме разговаряли с много учени от тези две академии, които категорично споделят, че това е бил един много негативен опит и той е довел само до отрицателни последици и до никакво подобряване на научноизследователската дейност", каза още главният научен секретар на БАН.

По думите му проектът на Дайнов предвижда някои от институтите на БАН с общонационално значение да преминат на директно подчинение на министерства, а другите институти - към университетите. "Ако това се случи, ще са необходими поне пет пъти повече средства за издръжката на звената, защото към министерствата трябва да има структури, които да ръководят тяхната дейност", заяви още Хаджитодоров.

Според него на срещата на учените с министъра на образованието Сергей Игнатов преди две седмици, той уверил, че не се готви нов закон за БАН. Научният секретар заяви, че БАН иска допълнително 25 млн. лева за продължаване на реформата. 

Днес учените от Българската академия на науките (БАН) протестират за трети път, но този път мълчаливо и със свещи. Вече на два пъти те поискаха почти двойно по-голям бюджет за следващата година, както и  среща с Борисов, която той отказа. Учените се срещнаха и с министъра на образованието Сергей Игнатов, който заяви, че парите за академията няма как да бъдат увеличени.

Конфликтът между правителството и БАН е от ноември м.г., когато финансовият министър Симеон Дянков обяви, че в академията работят "феодални старци". През май месец образователният министър Сергей Игнатов представи идея за подобна промяна в управлението на БАН, като така финансирането на тези институти, които преминат на подчинение на Министерския съвет, ще бъде директно от държавния бюджет, а няма да се преразпределя от БАН. Освен това се предвиждаше имотите на академията да станат публична държавна собственост. Тогава учените възразиха и обявиха, че зад това стоят "апетитите на известни корпоративни кръгове и лица към имотите и собствеността на БАН".За президента и ДПС

Първанов, Доган, БСП са едно и също нещо, заяви Борисов. Според него президентът няма моралното право да се произнася, тъй като е видно, че проектът му е политически. По думите му бившите партньори от тройната коалиция правят активни мероприятия срещу него. Така той отговори и на обвиненията на десните, че има договорка с партията на Доган за евентуална подкрепа на президентските избори и на обвиненията, че медии, близки до ДПС, се изказват толкова ласкаво за него, той отговори, че това също е част от тези мероприятия срещу него.


За Никола Филчев

Никола Филчев не се нуждае от реабилитация, смята Борисов и посочи, че във времето, когато е бил главен секретар, много от операциите нямало, без него да се случат. Спомни си и негова заповед за три дни да хванат всички престъпници и за една вечер са били арестувани 3-4 хил души.

Oще: бан  бойко борисов  евгений дайнов  институти  метеорология  нбу  протести  учени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани