Георги Първанов е политическият гръб на Алексей Петров, заяви днес вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов - ден след като същото каза и бившият "мултак" Николов | webcafe.bg
newscafe

Георги Първанов вече "опакован" с Алексей Петров. И пита...

Webcafe.bg
28.10.2010, 14:13 (обновена 29.10.2010, 12:00)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Очаква се Георги Първанов да анонсира проекта си на 11 ноември

Официални изявления за факти, "крили" се досега по страниците на жълтите вестници, изплуваха отново в навечерието на старта на политическия проект на президента Първанов. Към обвиненията на негови довчерашни съратници в БСП като Пламен Николов, се прибавиха и тежки думи на политици от ДСБ като Иван Костов и от управляващата партия - като Цветан Цветанов. Основната линия е Георги Първанов - гръб и покровител на Алексей Петров. 

По случайност или не, всичко това идва дни преди новината, че Първанов ще обяви проекта си на 11 ноември.

Георги Първанов е политическият гръб на Алексей Петров, заяви днес вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов - ден след като същото каза и бившият "мултак" Николов.

Цветанов бе на посещение във Велико Търново, където се обърна към репортерите с думите, че е жалко, тъй като са журналисти с опит, а не разбрали, че президентът стои зад "Октопода".

"Когато всички се чудим как да връзваме двата края и фалираха банките, вие виждате как са се разпределяли таксиметрови фирми и как лично президентът Първанов е поемал ангажимента, за да осигури такъв бизнес. Всички ние знаем как функционира този бизнес.

И подкрепата е в това, че Първанов се покриваше и не вземаше никакво отношение, може би е съсредоточен не толкова по оценката на това, което прави МВР по "Килърите" и "Октопода", и по "Наглите", а по неговия политически проект, който може би ще стартира скоро", обясни вътрешният министър. Критика за липсата на президентска позиция по знакови дела отправи преди ден лидерът на ДСБ Иван Костов.

Изпълзяха стари кримки

В сряда Пламен Николов обясни как сегашният държавен глава - като лидер на БСП, е лансирал Алексей Петров и го внедрил в приватизираната общинска таксиметрова компания "Такси-С-експрес", известна като таксита 1280. Целта - да си направят "политическо ДОТИ (дирекция оперативно-техническо издирване)", както обясни по-късно по Канал 3 Николов. Т.е. - събиране на информация, каквато била заръката на Първанов, дадена когато БСП мина в опозиция след предсрочните избори през 1997-а. 

Николов беше в БСП до февруари 1997-а, а в кабинета на Жан Виденов беше за 3 месеца парламентарен секретар, впоследствие уволнен - заради съмнения за връзки с "Топенерджи" и "Мултигруп", с които тогава Виденов беше в "газова война". По-късно Николов оглави дружеството "Арес" в системата на "Мултигруп корпорация", което се занимаваше с бензиностанции и доставки на горива.

Неговият близък приятел Илия Божинов по това време беше председател на Съвета на директорите на таксиметровата фирма и възнамеряваше по-късно чрез работническо-мениджърско дружество да я приватизира - с финансовата подкрепа на Николов. Самият Николов твърди, че стопанската им инициатива е била възпряна по поръчение на Първанов, предадено от Никола Койчев, тогава шеф на софийските социалисти, за да се дадяла възможност там да влезе Алексей Петров...

И Божинов, и Койчев обаче днес не са сред живите, за да потвърдят или отрекат думите на Николов. Фирмата беше приватизирана чрез РМД със съдействието на тогавашното ръководство на Столична община в лицето на кмета Стефан Софиянски и неговия кръг.

Цветанов отново разви тезата си от последните дни, че ударите срещу него идват заради битката с организираната престъпност. "На никой не му е приятно - и на тези, които са засегнати по "Наглите", и по "Октопода" и по "Килърите", по всички останали престъпления с финансови злоупотреби с ДДС и с контрабандите", обясни вицепремиерът и вътрешен министър.

Отношенията Първанов-Цветанов се обтегнаха след като вътрешният министър обяви намерението за импийчмънт на президента. По-късно Бойко Борисов даде да се разбере, че не било съгласувано с него, но няма да се меси. ДСБ и Иван Костов обаче подкрепиха Цветанов за импийчмънта.

Цветанов vs Първанов, БСП, ДПС и РЗС - vs Цветанов 

Както стана ясно, БСП, ДПС и РЗС са внесли вече проекторешение за създаване на временна парламентарна анкета комисия относно имотите на Цветанов и парите, с които ги е придобил. Искането за парламентарно разследване обаче е разширено. Трите партии настояват да се установят начина и средствата за финансиране на партия ГЕРБ по времето, когато Цветанов й е бил лидер. Под предложението са се подписали 73-има депутати.

ГЕРБ се противопоставя на подобна проверка, тъй като такава се извършва от компетентните органи - в случая НАП.

БСП, ДПС и РЗС предлагат комисията да установи всички обстоятелства, свързани с имотното състояние на министъра и членовете на семейството му за периода от 2005 до ден днешен. В това число: недвижими имоти - начин и цена на придобиване, действителна стойност на основа на пазарната цена към момента на придобиването им; друго имущество, придобито по възмезден начин, включително ремонт и обзавеждане на притежаваните имоти; общ размер, вид и произход на притежаваните парични средства - налични, изразходвани и декларирани и съотношението между тях и декларираните доходи; обследване за конфликт на интереси между заеманите длъжности и получаваните от извънтрудови отношения доходи и хонорари.

За да се изпълнят горните две изисквания, комисията ще трябва да изиска документи, както и писмени и устни обяснения от всички органи и длъжностни лица от държавната и общинската администрация и от отделни граждани.

Накрая депутатите ще трябва да излязат с доклад, който да констатира има или няма нарушения.

Предложението е комисията да се състои от шестима депутати на паритетен принцип по един от всяка парламентарна група и един независим, а председателят й да е от опозицията. Срокът за дейността й ще е два месеца.

В късния следобяд Първанов отговори

Вътрешният министър се опитва да провокира изкуствено конфликт с държавния глава. Това се казва в съобщение, разпространено от прессекретариата на президента. Пълният текст гласи:

"Президентът на Република България проявява разбиране към силно притесненото положение, в което се намира вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, очевидно затруднен да отговори на отправените към него въпроси по повод имотното му състояние.

Вместо да даде конкретни и точни отговори, министър Цветанов се опитва да провокира изкуствено конфликт с държавния глава.

Президентът призовава министър Цветанов да отговори на следните въпроси, които ще хвърлят светлина върху това кой е "политически гръб на Алексей Петров":

1. Кои политици са имали бизнес отношения с Алексей Петров и кои са техните фирми?

2. Кой, по чие предложение, с какви мотиви и кога привлече Алексей Петров в службите? Кой и защо го назначи в ДАНС? С какви функции и задачи той е бил натоварен?

3. Столичната община имала ли е бизнес отношения със застрахователната компания „Лев Инс" във времето, когато сегашният премиер беше кмет на София, а министър Цветанов - негов заместник по сигурността?

4. Алексей Петров или негови фирми финансирали ли са предизборни кампании на ГЕРБ или на някой от нейните лидери?

5. Президентът настоява да се огласят имената на всички политици, които са водили телефонни разговори с Алексей Петров"

.......

Oще: алексей петров  бсп  георги първанов  дпс  килъри  комисия  мвр  октопод  президент  рзс  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.