Парите на мигрантите като слънцето и въздуха за милиони хора | webcafe.bg
newscafe

Парите на мигрантите като слънцето и въздуха за милиони хора

Webcafe.bg, по БТА
03.10.2013, 12:55 (обновена 03.10.2013, 13:38)
пари, долар

Милиони хора по света не умират от глад и мизерия заради парите, които получават от свои близки зад граница

Парите, които мигрантите печелят в чужбина и пращат на семействата си и родните си страни, са от много по-голяма полза за развиващите се държави, отколкото чуждите помощи, които те получават.

Очаква се така наречените мигрантски пари да нараснат с 6.3% тази година, става ясно от изследване на Световната банка, предаде Асошиейтед прес.

До края на годината мигрантите ще изпратят 414 милиарда долара у дома. През 2016 г. сумата ще надхвърля 500 милиарда долара.

За сравнение помощите, които развиващите се страни получават, възлизат на 126 милиарда долара на година.

През юли българите в чужбина са изпратили на семействата си в България 71.5 млн. евро. От началото на тази година до края на юли емигрантските пари са били общо 492.6 милиона евро в сравнение с 488.5 млн. евро за същия период на 2012 г. 

За цялата 2012 г. дадените от емигрантите средства възлизат на 800 млн. евро.

При запазване на настоящите демографски тенденции до средата на века България ще загуби 40% от работната си сила, съобщава Световната банка. В доклада международната финансова институция призовава българските власти да разчитат на реформите в трудовия пазар, образованието, здравеопазването и бизнес климата в страната за привличане на имигранти и намаляване на емиграцията.

Най-много пари от мигрантите си получава Индия - 71 милиарда долара, следвана от Китай - $60 милиарда, Филипините - 26 милиарда, Мексико - $22 милиарда, Нигерия - $21 милиарда, и Египет -  20 милиарда долара. 

За някои страни парите, пратени от мигрантите, са от съществено значение. Те съставляват например почти половината от БВП на Таджикистан, 31% от БВП на Киргизстан, 25 на сто от БВП на Непал и Лесото и 24 процента от БВП на Молдова, сочи изследването.

Oще: емигранти  изследване  имигранти  пари  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани