Македония хитрува за изложбата в Брюксел | webcafe.bg
newscafe

Македония хитрува за изложбата в Брюксел

Цветана Георгиева
04.09.2012, 10:49 (обновена 04.09.2012, 12:21)
Молитва

Снимка: © Getty Images

Сагата с изложбата на македонските древни ръкописи продължава. Скопие не се отказва подобна културна проява да се състои, тъй като вече е сключен обстоен договор с белгийската страна.

След силна реакция на български медии и евродепутати, кураторите на Кралския музей в Брюксел решиха да проверят обстойно "македонското средновековно ръкописно богатство" и свалиха информацията за събитието от сайта си.

Македонците сами поискали това да стане, тъй като данните за изложбата на сайта били под името БЮРМ - Бивша Югославска Република Македония.

Упреците, че Македония се опитва да представи автентични български ръкописи като свои разбуниха патриотичните духове и бяха определени като огромен опит за фалшифициране на историята. В списъка на изложбата фигурират творби на Св. Климент Охридски, песнопения, ръкописи, а наскоро македонската телевизия "Канал 5" анализира и достоянията на "История славянобългарска".

Днес македонският вестник "Дневник" цитира директора на Националната и университетска библиотека на Македония Миле Бошески, според когото изложбата ще се проведе, при това под конституционното име на Македония. Той е категоричен - изложба "1000 години писмена традиция от Македония" ще има в белгийската столица от 9 до 21 октомври.

"От медиите разбрахме, че имало някакъв натиск от нашите съседи. Досега никой не ни е казал, че трябва да правим някакви изменения", твърди той.

Бошевски няма информация от Кралския музей да са искали промяна в условията на изложбата. "Когато дефинирахме детайлите на изложбата нито за момент не беше спорно нито името на нашата родина, нито името на изложбата".

Македонският вестник припомня на читателите си, че българските медии, визирайки основно агенция "Фокус", обявили, че Кралският музей пренаписва историята, защото ръкописите не били македонски, а български.

Македонската агенция МИА пък съобщи, че българската страна иска смяна на името на изложбата или отмяната й въобще.

Oще: брюксел  изложба  история  македония  писменост  ръкописи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

8 Aaauaa | 05.09.201219:57

Макаронче, викаш да си траем и да не надигаме главица. Хубава политика си избрал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 05.09.201212:22

Гризли,

имах възможността да прекарам това лято четири дни във ФИРОМ. Посетих като почнеш: Куманово, Скопие, Гостивар, Дебър, Струга, Охрид. И видях, че там живеят хора. Обикновени хора. Дали ще са "славяноезични" дали ще са албанци, същите са като нас. И ми стана ясно, че по медиите пръскат отрова, и от тяхна, и от наша страна. Разделят ни целенасочено и ни натрапват предразсъдъци.
Щом искаш, бярвай на Божо, вярвай на компартията, на предразсъдъците и на журналистическите жълтини. Свободен си в своя избор. Но се въздържай да проповядаш разделение, защото от заблудите ти се възползват недобронамерени хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

6 иван | 05.09.201211:19

Крив Макарон

Съгласен съм.
Не бива да падаме до тяхното ниво и да доказваме за кой ли път очевидни неща.

Да изчакаме и тогава да с конкретни факти да се покаже кое какво е.

Да им подаваме въже сами да се обесят техните „историци”. Не е необходимо да задълбочаваме пропастта помежду ни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

5 Гризли | 05.09.201211:04

"Надявам се, скоро да разберем и какво съдържа въпросната изложба, и какво е стойностното за нас."

Какво е стойностното за нас знаем, нали за български писмени документи става въпрос! Няма нужда да ходим да гледаме какво македонците са показали от тяхно име, за да разберем колко е стойностно за нас!

Колкото и да е изветрял Божидар Димитров, едно нещо у него харесвам много - че не се отказва! Цялата ни политика спрямо мЪкедония би трябвало да е такава - твърда и целенасочена! Ние първи направихме глупостта да ги признаем, в благодарност за което оттогава насам постоянно ни плюят в лицето! И стават още по-нагли - вече даже си вярват, че имат основание за това!
Крайно време е България като страна да вземе твърда позиция спрямо БЮРМ и да прекрати всякакви тъпи опити за крадене на история!

Защото сега ни е смешно как се напъват македонците, ама същите тези македонци вече вярват на славната си история! А някой замисля ли се какво ще стане след 50 години?! То сега почти я няма държавата България (като такава), а после?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 05.09.201208:48

Надявам се, скоро да разберем и какво съдържа въпросната изложба, и какво е стойностното за нас.
Нека да отидат да видят, да прочетат и да съдействат за културния обмен. Така ще се изгради доверие и уважение, и македонистите ще загубят почва под краката си. Докато такива пишман историци като Божо разпалват и поддържат напрежение, реакциите винаги ще накланят везната в полза на Александър и неговия кон Буцефал.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

3 иван | 05.09.201207:34

Много шум за нищо!
Приемете го в смисъла, както приемаме, че тракийското съкровище от Панагюрище е панагюрско съкровище
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

2 Aaauaa | 04.09.201217:42

Ами държава наречена България като липсва, хората започнаха да си измислят други
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

1 edin slep | 04.09.201216:32

Като знам знаем колко чини директора на НИМ - агента на ДС, меко казано посредствения историк и едно плямпало по историческите въпроси - Божидар Димитров, можем да си представим колко чини директора на аналогичния институт в Македония. И двамата са плод на една и съща школа - на коминтерна.

В Македония са се хванали за Ал. Македонски, а наш Божо скоро ще докаже, че сме толкова древни, ама толкова древни, че сестрата на Кайн и Авел се е казвала Булгара. Истина ви казвам, Булгара се е казвала и някъде около Созопол ще и намерят саркофага. Ако не стане догодина, до 2-3 години ще го изровят. Истина ви казвам бе - вервайте ми.
   

оценка

+3 -3

Най-коментирани