Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че ГЕРБ са взели левия неправилен завой в икономиката и са необходими промени в кабинета | webcafe.bg
newscafe

СДС: България потъва, а ГЕРБ зави наляво...

Webcafe.bg
17.08.2010, 11:34 (обновена 19.08.2010, 13:15)
Мартин Димитров

Снимка: © БГНЕС

Колкото повече ГЕРБ завива наляво, толкова повече ще сме тяхна опозиция, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров...

Лидерът на СДС Мартин Димитров призова днес управляващите най-сетне да започнат реформите, които са закъснели страшно много, иначе потъването на България ще продължи.

По Нова телевизия съпредседателят на Синята коалиция посочи също, че десните са били против избора на Божидар Димитров за министър. "Ние предупредихме, че такива хора не трябва да стават министри - заради неговото минало, заради неговото настояще и заради неговото бъдеще", заяви Мартин Димитров. 

Данните на Евростат за икономическия растеж, излезли наскоро, показват, че единствено Латвия, България и Гърция продължават да потъват, каза още Димитров. Статистиката показа, че за второто тримесечие на годината България има отрицателен растеж от 1.5%, като единственото положително е, че е поне забавен спряма над два пъти по-големия за предишните 3 месеца. Страната ни е сред трите, продължаващи да отбелязват спад европейски икономики. Дори Румъния отбелязва растеж от малко над половин процент.

"На последното важно кръстовище ГЕРБ взеха левия неправилен завой в икономическата сфера с актуализацията на бюджета", заяви Димитров и добави: "Колкото повече ГЕРБ завива наляво, толкова повече ще сме тяхна опозиция".

По думите му в момента е много важно да се постигне консенсус по няколко въпроса, тъй като разногласието създава чувството за несигурност. "Трябва категорично да кажем, че данъците няма да се вдигат", заяви политикът. На второ място е нужно да се уредят неефективните разходи и на трето да се направи пенсионната реформа.

Според него ефектът от замислената сега пенсионна реформа ще бъде минимален или нулев. "Увеличаването на стажа ще има илюзорен ефект, който и математически даже не може да бъде доказан", смята Мартин Димитров.

Една от ефективните мерки според Димитров е да се съкратят ненужните звена в държавната администрация, а на останалите служители да се увеличат заплатите. "Част от държавните служители са натоварени и получават малко, а другата част не правят нищо, нямаме нужда от тях", допълни синият лидер.

Основното за здравната реформа е да се спре изтичането на пари, а едно от нещата, които веднага трябва да се направи, е да се въведе националната здравна карта, каза лидерът на СДС.

По повод назначаването на Шкумбата за консул в Чикаго, Димитров заяви: "Шкумбата не ми изглежда като човек, който може да бъде дипломат. Нашите хора трябва да са хора, подготвени за тази работа".

Във връзка с нашумялото изказване на министъра без портфейл Божидар Димитров, синият политик заяви, че хора като него не трябва да стават министри. "Божидар Димитров е първият министър в новата 20-годишна история на България, който си позволява такава квалификация към този народ, който го е избрал - това е уникално", каза лидерът на СДС.

"Представете си някой английски министър да си позволява речника на Божидар Димитров - не само, че той никога няма да е министър, ами направо ще напусне страната. Недопустимо е министър и политик да използва такива думи за собствения си народ. И искам да питам този човек докога ще седи на позицията министър?", допълни Мартин Димитров.

ДСБ се обяви против пенсионната реформа

Само преди ден другият партньор в Синята коалиция - Демократи за силна България (ДСБ), се обявиха против промените в Кодекса за социално осигуряване, приети на последното заседание на правителството преди лятната ваканция. Очаква се те да влязат за одобрение от парламента наесен.

Промените предвиждат увеличение на стажа с три години за работещите в трета категория труд и повишение на възрастта за пенсиониране на първа и втора категория труд.

Според ДСБ предложеното решение влошава положението както на наетите, така и на самоосигуряващите се и на малкия бизнес. "Промяната трябва да води до увеличаване на пенсиите, да гарантира справедливи пенсии на тези, които днес работят и да ги насърчат да внасят своите вноски върху реалния си доход", посочи Радан Кънев от националното ръководство на тъмносините. От ДСБ смятат, че сегашното предложение за промени не е такова.

Според тях е прекъсната връзката между размерите на доходите и пенсиите. "Законопроектът не премахва тази несправедливост и не дава отговор на демографската криза, ниската заетост и доходите. Той не осигурява и повече натрупване във втория стълб на пенсионната система", смятат от ДСБ.

По думите на Тошко Сантов от социалната комисия на ДСБ, увеличаването на осигурителните вноски би имало смисъл само ако е в частта към допълнителния фонд. "Това смятаме да предложим на правителството в началото на септември", заяви Сантов.

От партията настояха още за съкращаване на излишната администрация и намаляване на броя на областите.

От ДСБ искат правителството и съдебната власт да плащат за всички свои служители вноски, отговарящи на действителните им пенсионни права. Същото трябва да правят и самоосигуряващите се земеделци.

Oще: божидар димитров  българия  герб  лидер  мартин димитров  реформи  сдс  синята коалиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани