Всички чакат президенско вето върху новия бюджет | webcafe.bg
newscafe

В очакване на президенско вето върху новия бюджет

Webcafe.bg
07.08.2013, 10:22 (обновена 07.08.2013, 14:03)
Ровен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

В очакване на президентско вето върху актуализацията на бюджета

Властта и икономистите са в очакване президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху актуализацията на бюджета, одобрена от парламента в последния му работен ден - 2 август.

В 14 часа държавният глава ще се произнесе ще върне ли закона отново в пленарна зала или ще го пусне за обнародване в Държавен вестник.

От няколко дни представители на управляващото мнозинство и министри от кабинета развиват тезата, че ако има вето на държавния глава, то няма как да се осъществи социалното подпомагане и мерките, предвидени в увеличението на разходната част. "Станишев обрисува "социален апокалипсис", коментира Mediapool.bg изявлението на лидера на БСП, който обрисува в черни краски как ветото ще удари много социални групи.

Ако се наложи вето, ще предложа на финансовия министър всички искания на хора с увреждания и други социални групи да се препращат към президентската институция, заяви Станишев.

Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че при вето на президента няма да свиква извънредно депутатите, прекъсвайки ваканцията им, а ще отложи гласуването му за септември. Първият работен ден на Народното събрание е 4 септември.

Надявам се президентът да знае какво върши, заяви днес вицепремиерът Даниела Бобева. Тя каза, че властта не е обсъждала план Б - ако има вето. Лично аз вярвам, че президентът ще се съобрази с важността реформите да започнат", заяви вицепремиерът.

Георги Ганев: Ветото няма последствия

"Ако президентът наложи вето, това означава, че при евентуално преодоляване на ветото, влизането в сила на актуализацията ще се забави до седмица-две. В рамките на август Законът за актуализацията на бюджета ще влезе в сила, стига управляващото мнозинство да има воля за това". Това заяви икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев, цитиран от Агенция "Фокус".

Той смята, че ако ветото бъде прегласувано в парламента с необходимите 121 гласа, бюджетът ще получи по-голяма легитимност. "Самата легитимност на актуализацията на бюджета има огромна полза от едно такова вето. Едно е актуализацията да бъде приета с 115 гласа, друго е да бъде приета със 121 гласа. Разликата е огромна, въпреки че бройката е само 6. Легитимността на този закон е много важна, защото става въпрос за един от фундаментално важните стопански закони, за всяка една държава", смята Ганев.

Той допуска, че ветото може да бъде използвано като извинение от мнозинството да отложи нещата за по-късно. "Тогава могат да настъпят някои минуси за някои от групите, за които е предвидено да получат повече пари в актуализирания бюджет, спрямо досегашния Закон за бюджета. Става дума за ваучерите за храна, за някои хора с увреждания и по-специално деца с увреждания, други уязвими групи, и оставащи неясни и непрозрачни за публиката разплащания с бизнеси. Не се знае какви са бизнеса, колко са разплащанията и какви са договорите, има пълна неяснота.

Плюсовете биха били да възникне яснота по тези въпроси. Най-големият плюс от вето на президента би било да се разбере за какво точно ще отидат тези 200 млн. лева, които се дават в повече в пълното, тотално, безконтролно усмотрение на кабината и на финансовия министър.

Ако в закона пишеше - 5 лева за този, 10 за онзи и така до 200 млн. лева, сега е абсолютно безконтролно. Те твърдят в някакви свои мотиви и прессъобщения, че тези пари ще бъдат дадени за нещо, но това го няма разписано в закона и ако те бъдат дадени за нещо друго, няма да има закононарушение".

Георги Ганев призова за прозрачност при харченето на тези средства и тяхното предназначение да бъде разписано в закон, така че "финансовият министър да знае, че ако даде парите за нещо друго, извършва нарушение". По думите му няма никакви гаранции, че предвидените за бедни хора пари ще ги получат наистина.

"В закона няма никакви гаранции, че тези пари наистина ще отидат за деца с увреждания, ваучери за храна, за разплащания за съответен бизнес със забавени разплащания, по вина на правителството, а не, че този бизнес е един от олигарсите, които източват бюджета... В момента правителството може да похарчи тези 200 млн. за каквото намери за добре", казва Ганев.

Oще: актуализация  бюджет  вето  георги ганев  дв  кристиан вигенин  президент  росен плевнелиев  сергей станишев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани