Съюзът на съдиите удължи срока за номинации за главен съдебен инспектор | webcafe.bg
newscafe

Съюзът на съдиите удължи срока за номинации за главен съдебен инспектор

Webcafe.bg
24.02.2014, 19:30 (обновена 24.02.2014, 19:59)
Правосъдие

До 28 февруари се удължава срокът за номинации за поста главен съдебен инспектор

Най-голямата организация на магистратите - Съюзът на съдиите в България (ССБ), съобщи, че удължава до 28 февруари срокът за номиниране на кандидати за поста главен съдебен инспектор.

Те ще бъдат обсъдени на консултации в гилдията, след които ще бъде излъчен един кандидат.

Досега са били издигнати девет съдии. А постът е вакантен от октомври м.г., когато Ана Караиванова подаде оставка. Нейният мандат обаче беше изтекъл още през януари 2013 г.

Преди месец 42 НС прекрати откритата в последните работни дни на 2013-а процедура за избор на главен съдебен инспектор, а БСП и ДПС оттеглиха номинацията на съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева. След това започна нова процедура, като срокът за номинациите е 2 април.

Съюзът на съдиите обяви правилата си, по които ще проведе консултации, според които срокът за номинации беше до 21 февруари. Имената на кандидатите трябваше да останат в тайна дотогава. Допълнително условие е номинираните да дадат съгласие да участват, когато кандидатурите им се обсъждат от професионалната общност.

Очакваше се днес да бъдат публикувани имената на тези кандидати, които са дали съгласие да участват в обсъждането, но срокът беше удължен.

Съюзът на съдиите призовава професионалната общност в удължения срок да продължи активно обсъждане за тези магистрати, които притежават качествата, посочени в профила за длъжността, и да ги номинира мотивирано.

За да бъде избран главен съдебен инспектор кандидатът трябва да получи в парламента 2/3 от гласовете на народните представители.

След  БСП и ДПС номинираха съдия Веселина Тенева, публично изтекоха данни за имотни сделки между нея и майка й.

Тенева не коментира публично информациите, а Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която я изслуша, не намери нищо осъдително - ставало въпрос за "строго лични имуществени отношения".

Oще: веселина тенева  главен съдебен инспектор  номинации  съдии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани