Водата, взета от помпената станция в село Драгомъж в петък, е опасна, съобщиха от РИОКОЗ в Разград | webcafe.bg
newscafe

Водата за Исперих - опасна

Webcafe.bg
25.01.2011, 14:09 (обновена 25.01.2011, 16:45)
Крава

Снимка: © BGNES

Кравефермата на Гюнай Хюсмен край Исперих е изградена, като са прегазени няколко законови изисквания. Нямаше да го разберем, ако кравешките фекалии не бяха попаднали в питейната вода за Исперих..

Водата, взета от помпената станция в село Драгомъж в петък, е опасна, съобщиха от РИОКОЗ в Разград.

Става въпрос за питейната вода, замърсена от фекалии от кравеферма и впоследствие силно хлорирана, заради което 34 деца от Исперих се натровиха и бяха приети в болница.

Тя съдържа ентерококи в съотношение 14 на 100. Микробното число е 140/100 при норма 100/100, обясни д-р Ивета Попова от РИОКОЗ в Разград. Другите проби - за колиформи и ешерихия коли, са в норма.

Показалите отклонения от стандартите за питейна вода са взети в петък, 21 януари, от експерти на РИОСВ в Русе. Те са изследвани в Разград. Пробите са на сурова вода- необработена с дезинфектанти.

Помпената станция в село Драгомъж е спряна след биологичното замърсяване с фекалии от кравефермата на площ 1 дка. Всяка седмица от водата ще се вземат проби, докато влязат в норма. През това време град Исперих и околните 3 села се захранват от друг източник.

Всички изследвания на децата, които се лекуваха в инфекциозното отделение, са отрицателни. Не е открито наличие на вируси, дезинтерия, коли и салмонела при всичките 34 заболели.

Отрицателни са и 15-те проби на храни, взети от заведенията около училищата. "По метода на изключването единствената възможна причина за отравянето на децата е прехлорирането на водата на 17 и 18 януари", обясни епидемиологът д-р Рени Кирякова.

Забраната водата от мрежата в Исперих да бъде ползвана за пиене и готвене бе вдигната от директора на РИОКОЗ в Разград д-р Йорданка Николова. Водата в градската мрежа е от друг източник.

Кравефермата на ДПС лидера Гюнай Хюсмен и лагуната се намират в трета санитарноохранителна зона на помпената станция в село Драгомъж в разрез с изискванията, стана ясно днес.

При учредяването на санитарноохранителните зони на собственика Гюнай Хюсмен е било връчено предписание за извършване на оценка за въздействие върху околната среда. Такава оценка не е била направена, а предписанието за нея дори е било отменено от предишния директор на РИОСВ в Русе Даут Ибрям, работил по времето на тройната коалиция.

"Не е забранено изграждането на обекти в трети пояс, но е забранено заустването на отпадни води, какъвто е случаят с лагуната на кравефермата", обясни арх. Йордан Пенев, главен експерт по контрол на нехранителните обекти в РИОКОЗ - Разград.

Лагуната също не е изградена според предписанията. Има проект за изграждането й с бетонно дъно, но не е изпълнено, обясни арх. Пенев.

Биологично замърсяване, каквото е проникнало в трите санитарноохранителни зони на вододайния район, дава отражение върху качеството на водата за 25 години напред, обясниха специалисти.

Изобщо не става ясно някой ще бъде ли наказан заради факта, че кравефермата е работела, без да са спазени законовите изисквания или всичко ще си остане на едни голи констатации, както си и знаехме.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани