Таксите за роуминг може да паднат в края на 2015 г. | webcafe.bg
newscafe

Таксите за роуминг може да паднат в края на 2015 г.

Webcafe.bg, по БГНЕС
03.04.2014, 17:19 (обновена 03.04.2014, 17:31)
интернет

Евродепутатите ограничиха списъка с "извънредни случаи", предложени от Европейската комисия, при които ще бъде позволено на интернет доставчиците да блокират или забавят интернет

Европейският парламент гласува за премахване на таксите за роуминг от 15 декември 2015 г. Интернет доставчиците няма да блокират сайтове и услуги на конкуренти.

Двата текста трябва да бъдат одобрени от Европейския съвет, който представлява 28-те държави членки на ЕС. Ако държавите го одобрят, текстовете отново ще бъдат внесени в следващия Европейски парламент, чиито представители ще бъдат избрани през май.

Премахват се таксите за телефонните обаждания, текстовите съобщения и използването на мобилен интернет в друга европейска страна от 15 декември 2015 г. В текста се уточнява обаче, че ако роумингът се използва "с цел злоупотреба", могат да бъдат наложени извънредни тавани. Европейската комисия ще трябва да определи какъв да бъде прагът "на разумно използване" на данни в чужбина.

Евродепутатите гласуваха също с голямо мнозинство за това интернет доставчиците да не могат вече да блокират или забавят интернет услугите на конкурентите си. Те ще могат да предлагат специализирани услуги на крайните потребители, но само ако те не вредят на наличието или качеството на услуги за интернет достъп, предлагани от други компании.

През 2012 г., например, BEREC (Органът на европейските регулатори на електронните съобщения) съобщи за интернет доставчици, които са забавили или блокирали достъпа до услуги като Skype и Viber.

Депутатите ограничиха списъка с "извънредни случаи", предложени от Европейската комисия, при които ще бъде позволено на интернет доставчиците да блокират или забавят интернет. Тези мерки ще останат възможни, но само за прилагане на решение на съда, запазване на целостта и безопасността на мрежата и предотвратяване на последиците от временно претоварване на мрежата.

Mерките за управление на трафика ще трябва да бъдат прозрачни, недискриминационни и пропорционални и няма да остават в сила по-дълго време от необходимото, се казва в гласувания от Европейския парламент текст.

Oще: евродепутати  европейска комисия  европейски парламент  ек  еп  интернет  мобилни оператори  роуминг  трафик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани