Таня Андреева раздразни и НПО-отата | webcafe.bg
newscafe

Таня Андреева раздразни и НПО-отата

Webcafe.bg
15.07.2014, 13:15 (обновена 15.07.2014, 13:25)
болница

НПО-тата ще напуснат Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, ако бъдат приети предложените от Таня Андреева промени за работата на фонда.

Неправителствените организации и медиите напускат Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, ако се приемат предложените от министъра на здравеопазването Таня Андреева промени, според които Общественият съвет се лишава от право на глас. Това стана ясно на пресконференция на членовете на съвета в БТА.

Новият правилник е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за  14-дневно обществено обсъждане. В него е предвидено Общественият съвет само да организира кампании за  набиране на средства за фонда и да популяризира работата му, но без да има контрол върху разходването на средствата.

Членовете на Обществения съвет се опасяват, че се предвижда промяна, с която ще се наложи лимит за средствата за лечението на деца и се очаква тя да влезе в сила заедно с новия правилник. Те искат също медицинските изделия, които сега се поемат от фонда, да бъдат заплащани от НЗОК. Разходите за тях възлизат на 4 милиона лева годишно.

Ако предлаганите от Таня Андреева промени влязат в сила, формулярът, който Министерството издава за лечение на деца в чужбина, ще бъде предоставян само за предстоящи трансплантации, а лечението на останалите деца ще премине към НЗОК. Касата обаче не поема пътни разходи, престой и придружител, което ще наложи организиране на кампании за набиране на средства и забавяне на лечението.

Само фондът може да договаря оферти с чужди клиники чрез този формуляр, обясни Мария Чернева от Обществения съвет. Ако го прави родител, той получава оферта като за частно лице на много по-висока цена, добави тя.

Национална мрежа за децата също изрази подкрепата си към становището на Български дарителски форум и гражданската инициатива „Спаси, дари на...", според които предлаганите в последните дни на правителството промени изглеждат като цензура и реваншизъм към гражданските организации и медиите.

„Категорично настояваме този неадекватен проект за правилник за дейността и организация на работа на фонда за лечение на деца незабавно да бъде оттеглен от обществено обсъждане.
Ако това не бъде направено, представителите на "Спаси, дари на..." и „Български дарителски форум" ще напуснат Обществения съвет, както вече обявиха и колегите от БЧК. Вярваме, че извън съвета, в този му вид, ще бъдем много по-полезни на децата", заявяват неправителствените организации.

Oще: деца  здраве  здравеопазване  лечение на деца  медицина  таня андреева  фонд за лечение на деца 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани