Паметникът на Съветската армия ще бъде почистен от Столична община за 840 лева с ДДС. Коментарите в Русия и у нас варират от "цинизъм" до "майтап" | webcafe.bg
newscafe

Руснаци за паметника-комикс: Цинизъм! Не, графити...

Webcafe.bg
20.06.2011, 14:35 (обновена 20.06.2011, 17:27)
са

"Неизвестните вандали са нарисували само част от Паметника на Съветската армия в София, но са го направили с особен цинизъм", пише още руското издание

"Очевидно на шегаджиите им се е сторило забавно да превърнат войниците и партизаните, освободили Европа от фашизма, в герои от американски комикси". Така московският вестник "Российская газета" коментира днес Паметника на Съветската армия в София, чиито скулптури бяха пребоядисани в известни US комикс герои.

"Неизвестните вандали са нарисували само част от Паметника на Съветската армия в София, но са го направили с особен цинизъм", пише руското издание.

"Паметникът, намиращ се в центъра на София, беше осквернен за пореден път - посрещна утрото пребоядисан. Разбира се, не целият, тъй като за това щеше да се наложи да се използва не един килограм боя".

"Российская газета" добавя, че паметникът и преди нееднократно е оскверняван от вандали, като на него са били изрисувани свастики, фашистки и антируски лозунги. Този път обаче към вандалския акт е подходено по-"творчески", е оценката на автора.

"Паметникът на Червената армия в центъра на София, който в събота беше изрисуван от неизвестен вандал, в най-скоро време ще бъде приведен в първоначалния си вид", пише пък "Новие известия".

Представители на БСП заявиха в неделя, че активисти на младежката организация на партията възнамеряват възможно най-скоро да измият от боята паметника на съветските воини. "Очаква се още в понеделник да бъде възстановен външният вид на монумента", твърди изданието.

Още в събота ИТАР-ТАСС цитира столичното кметство, че е започнало разследване по случая. Полицията разполагала със снимка на "художника". Ако го издирят, максималното наказание за стореното е глоба от 5000 лв., като освен това ще му се наложи лично да възстанови първоначалния вид на скулптурната група, отбеляза държавната информационна агенция.

Западните медии отбелязаха акта с чувство за хумор

Монументът от миналото, обновен с графити, се превърна в новина и за медии от Великобритания, Канада и дори Австралия.

Възможно ли е Супермен да държи съветска картечница, подкрепян от дядо Коледа с бинокъл и пушка, а клоун зад тях пие бира? Всичко това е възможно с промяната в стил поп арт на паметника на Съветската армия в централната част на София, предаде АФП.

"Преди 20 години щяха да ви застрелят, ако застанете прекалено близо до Паметника на съветската армия. Но след падането на Берлинската стена, паметниците в чест на комунистическия строй се превръщат в поле за изява на графити-художници от бившата мека на съветския режим в Източна Европа", пише Dailymail.

Паметникът на Съветската армия отдавна се е превърнал в ябълка на раздора между антикомунисти и русофили. За последен път той беше почистен през февруари.

Чистене срещу 840 лева с ДДС

Почистването на паметника на Съветската армия ще започне утре в 8.30 часа, съобщи началникът на отдел "Контрол по рекламата" в Столичния инспекторат Иво Пенев, цитиран от БТА.

Въпреки че с боя е изрисувана само едната страна, ще бъде почистена цялата основа. Излъскването на паметника ще струва 840 лева с ДДС, като е избрана най-ниската предложена оферта.

Барелефите ще се почистят с биоразградими материали. По тази технология вече бяха обработени няколко фасади на обществени сгради в столицата, обясниха от Столичната община.

Междувременно от сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски" и фондация "Героите на България" поискаха да бъде монтирано видеонаблюдение на паметника. 

Председателят на фондацията Любомир Коларов определи творческата фантазия към паметника на Съветската армия като "престъпление и безумие". Той припомни, че през 1993 г. президентите Жельо Желев и Борис Елцин са подписали споразумение, с което България се задължава да опазва паметниците на наша територия, свързани с освобождението от турско робство и Великата отечествена война.

Руснаците: от разсърдени до развеселени - от dirty.ru

Лила: Не е добра новина.

dl2kq: Това не е просто поредната снимка, а плюене, може да се каже, в нашата посока.

WacesRedky: Не съм сигурен, че това е плюене в определена посока. За пример - Гьоте през очите на немски тийнейджъри (преди време в Германия паметникът на Гьоте осъмна с жартиери и по бикини, с руса коса и начервени устни - бел.р.).

BladeRunner: Паметници не се поставят за това, а за да се почита паметта. А такова нещо може да се допусне само при безотговорно отношение на народа и правителството на България.

Garkin: Странно чувство. На очите им харесва, а разумът искрено протестира. Мозъкът се отнася към това сякаш малкото ми дете е намерило снимка на дядо си и я е оцветило с маркери. Хем трябва да го напляскаш, хем осъзнаваш, че детето е искало ярки цветове.

kapelan: Направили са го големи "деца", заради майтапа ... Лично на моите очи не им харесва. Това е направо вандализъм. За голямо съжаление започваме да губим и войната за "миналото". Ами ако в България решат да изрисуват и "Альоша" като Супермен?

Pogonshik_Tumana: Първо помислете защо са го направили, какво искат да внушат на зрителя. Казват, че има намерения този паметник да бъде съборен.

3_rublya: Отначало помислете, защо се поставят паметници - като почит към тези, за които са поставени, или за да се гаврят с тях по някакъв начин.

Pogonshik_Tumana: Там е въпросът, че явно вече не ги почитат. Прочетете надписа.

justified: А ако е обратното? Струва ми се, че надписът е изпълнен с тъжен сарказъм.

3_rublya: На българите им е домъчняло за фашизма. Така смятам ...

filin47: Според мен са обикновени графити, дори е малко забавно... Не е нужно да търсите във всяка глупост плюене, приятели, така наистина ще започнат да ни плюят...

Oще: вандализъм  паметник на съвестката армия  российская газета  цинизъм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

4 WWW_ORIGINALNI_BE | 21.06.201110:38

ИНТЕРЕСНО НО НЕ НА МЯСТО !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

3 Гризли | 21.06.201110:37

На мен не ми харесва! Очевидно авторът е добър, понеже се е получило добре, но самата идея е сбъркана според мен!
Все пак това е паметник на загинали войници, и то загинали в истинска кауза - борбата с нацизма! Не може толкова лекомислено да се подхожда към това!
Нямам нищо против графитът да ги оцвети, но да ги оцвети в действителни цветове, за да махне грозната сивота... Все пак всички тези тъпи американски комикс-герои нямат място на паметник като този!
Всъщност това е изражение на въздействието на "американската култура" по света, и особено в при нас, в България! Както обикновено сме взели само възможно най-пошлото...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2010, 14:18

2 Бял Облак Синя Планина | 20.06.201115:37

http://www.facebook.com/event.php?eid=217986004900455&ref=nf


Събитие в подкрепа на артиста/идеята
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 20.06.201115:36

Дори е много забавно, бих казал! Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани