Финансов колапс заплашва независима Шотландия | webcafe.bg
newscafe

Финансов колапс заплашва независима Шотландия

Webcafe.bg
14.09.2014, 16:12 (обновена 14.09.2014, 16:57)
Шотландия

Алекс Салмънд и неговата Националистическа партия са основните двигатели на движението за независимост на Шотландия

Дойче Банк предупреди, че Шотландия ще изпадне в огромна криза, сравнима с Голямата депресия от миналия век, ако на 18 септември референдумът за отцепването й от Обединеното кралство успее и това стане факт.

Независимостта на Шотландия ще означа риск от катастрофа, твърдят от най-голямата инвестиционна банка в Европа, тъй като финансовите й институции няма да използват паунда, което означа износ на капитали към Великобритания, загуба на ликвидност и оскъпяване на кредитите. В такъв случая бъдещото национално правителство ще трябва да намали разходите, за да се справи с финансов колапс.

В доклад на Дойче Банк, публикуван в британските медии днес и подписан от директора й Давид Фолкертс-Ландау,, е посочено, че независимостта на Шотландия ще бъде най-голямата грешка в световната икономика от 30-те години на миналия век насам. Там е записано, че народите да имат право на самоопределение, понякога подобни фундаментални решение оказват влияние върху икономиката, при това в пъти повече от негативните прогнози.

Междувременно социологическите проучвания показват, че шотландските националисти вече надделяват, макар и слабо над мненията, че Шотландия следва да остане в пределите на Обединеното кралство.

Ако допитването на 18 септември е успешно, лидерите на Шотландия ще обявят независимост от Великобритания на 24 март 2016 г. В края на миналата година първият министър на Шотландия Алекс Салдъмд представи т.нар. Бял документ за независимост.

Целта е Шотландия да събира сама данъци, да разполага със собствени въоръжени сили за отбрана и да остане част от структурите на Европейския съюз и НАТО. Макар там да бе записано паундът да продължи да бъде разменна валута, Лондон не е съгласен.

Oще: алекс салмънд  великобритания  лондон  независимост  референдум  шотландия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

3 Levitt Hostel | 15.09.201414:46

Независимостта е най- добрият избор за Шотландия, а статията на Дойче Банк е само едно от многобройните доказателства за иницираната от Лондон политика на саботиране референдума за независима Шотландия.
Ако Шотландия избере да бъде независима в четвъртък Лондон ще умолява Шотландия да не отменя паунда, тъй като това би имало далеч по- катастрофални последици за Лондон, отколкото за Единбург. Правителството на Камерън не се интересува от просперитета на шотландците, а единствено от геополитическата тежест на обединението ( UK).
Шотландия е една държава с изключителна политическа и икономическа традиция, достатъчно е да кажем, че Адам Смит беше шотландец, за да стане ясно, че една такава нация може да се самоуправлява сама.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2010, 12:56

2 kolyo | 15.09.201401:54

То и във Великобритания (извън Шотландия) не е много сигурно, че ще ги приемат щото видиш ли я няма кралицата на банкнотите Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2014, 17:55

1 jordani | 14.09.201420:03

Всъщност Уайхол не е съгласен проформа - колкото да ги стресне при предстоящото гласуване.
Ако, обаче Единбург избере независимостта, то Лондон ще каже - хайде от нас да мине, ползвайте го паунда. Те имат полза от това - а шотландците не - защото се отказват от синьоража и контрола върху курса.
М/у другото то си има pound scots - обаче не се опитвайте да го сменяте извън Великобритания.
   

оценка

+1 -0