Експерт: Паниката около НЗОК повтаря сценария с банките | webcafe.bg
newscafe

Експерт: Паниката около НЗОК повтаря сценария с банките

Webcafe.bg по БНР, Zdrave.net
09.07.2014, 15:34 (обновена 09.07.2014, 15:58)
болница

"Когато кажете: "През септември парите свършват и вие повече няма да бъдете лекувани" всеки, който има хронично заболяване и се чувства застрашен, тича веднага в болницата, дори да му няма нищо. Това е паника, която наподобява банковата паника", обясни д-р Илко Семерджиев.

В момента някой се опитва да срути НЗОК с неверни данни и изцяло злонамерено политическо говорене. Това каза д-р Илко Семерджиев - бивш министър на здравеопазването и създател на здравната каса, пред БНР, по повод искането на Надзорния съвет на НЗОК за вливане на нови пари в бюджета за здравеопазване и последвалият ултиматум на ГЕРБ за актуализация на бюджета.

"Както говорим за банките, че не трябва да има публични произволни приказки, същото трябва да го кажем и за НЗОК, защото тя на практика е нашата здравна банка", призова той.

Според него става въпрос за политическа кампания, подобна на атаката срещу банковата система, довела до паника сред хората. В случая с НЗОК тя се изразява в завишен наплив на пациенти към болниците в последните седмици.

"Когато кажете: "През септември парите свършват и вие повече няма да бъдете лекувани" всеки, който има хронично заболяване и се чувства застрашен, тича веднага в болницата, дори да му няма нищо. Това е паника, която наподобява банковата паника", обясни д-р Семерджиев.

По негови изчисления над 45% са хоспитализациите по спешност за първото полугодие на 2014 г. От тях едва 5% от пациентите остават в интензивните отделения, което показва, че има злоупотреба със спешните портали.

"Това са неща, които не зависят само от числата във фиксирания бюджет. Те са въпрос на оперативно управление, което очевидно е изгубено и на практика нямаме активно управление", коментира здравният експерт.

Според него е странно да се говори за актуализация на бюджета на НЗОК при сегашното финансово положение. Данните от отчета на МФ за дефицита на касата показват, че той може да бъде покрит с два буфера към Министерството на здравеопазването.

"Когато имате предвиден дефицит от 172 млн. лв. и той е нараснал до края на годината до 328 млн. лв., а имате 382 млн. лв. неизползвани, за какво всъщност говорим?", коментира той.

Преди дни управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова изчисли, че прогнозният годишен дефицит ще бъде около 490 млн. лв., а дори да се използват буферите, заложени в бюджета на касата, и надвнесените здравни осигуровки, ще остане дупка от 330 млн. лв.

Без актуализация на бюджета на НЗОК тази седмица

Междувременно стана ясно, че актуализацията на бюджета на Касата няма да бъде гласувана в парламента тази седмица.

Все още в Министерството на финансите се работи по финансовата обосновка на актуализацията, обяви здравният министър д-р Таня Андреева.

"Министерски съвет ще внесе предложение в парламента за варианти, по които бюджетът ще бъде актуализиран и варианти за други мерки, които пак парламентът трябва да реши да бъдат взети по отношение на НЗОК. Вярвам, че още до утре ще бъде готово, но слагам срок до края на седмицата, за да бъда коректна", каза министър Андреева.

На днешното заседание на кабинета темата за актуализацията на бюджета не е била обсъждана въпреки уверенията на министър Андреева, че проектът е внесен в Министерски съвет.

Предложението за актуализация бюджета на касата може да влезе в Народното събрание най-рано след седмица и при добра организация може да мине през здравната комисия и да се гласува на две четения в пленарна зала до петък, съобщава сайтът Zdrave.net.

Подобна спешност няма да е прецедент, напомня сайтът - това вече е правено с друг здравен закон, с който депутатите дадоха още 5 години възможност за придобиване на специалност на общопрактикуващите лекари.

Oще: актуализация  бюджет  здравеопазване  здравна каса  илко семерджиев  министър на здравеопазването  нзок  паника  таня андреева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани