Лондон замрази студентските заеми за българи и румънци | webcafe.bg
newscafe

Лондон замрази студентските заеми за българи и румънци

Webcafe.bg, по БТА
20.11.2013, 10:43 (обновена 20.11.2013, 17:21)
дейвид камерън

Снимка: © getty images

Премиерът Дейвид Камерън бе поставен под натиск от депутати консерватори да задържи българските и румънските мигранти за още 5 г. вън от Великобритания

Великобритания замрази студентските заеми за българи и румънци. Причината е подозрително нарастване на броя на записващи се в британски висши учебни заведения от тези две страни, пише в. "Дейли телеграф".

Според друго издание - "Дейли експрес", британските власти започват разследване срещу 5500 български и румънски студенти за това дали са получавали неправомерно студентски помощи. От всеки един от тях е поискана допълнителна информация.

"Дейли експрес" е изданието, нашумяло с електронната подписка срещу българи и румънци, която събра гласовете на над 10 000 британци.

Министърът за университетите и науката Дейвид Уилътс заяви, че е преустановил отпускането на заеми на студенти от тези две страни след необичайно увеличение на броя студенти, които получават заеми от Компанията за студентски заеми (КСЗ).

При сегашните условия КСЗ отпуска два вида заеми - за университетски такси и за издръжка.

Всички граждани на ЕС могат да кандидатстват за заем за покриване на студентски такси. 
Само граждани на ЕС обаче, които са пребивавали във Великобритания най-малко три години, имат право да получават студентски заеми за издръжка по време на следването, пояснява "Дейли телеграф". 

Тази година около 5500 българи и румънци са получили първа вноска по заеми за издръжка, което е значително увеличение в сравнение с миналата година.

Повечето от тези студенти са регистрирани в малки висши учебни заведения, които предлагат по-ниски степени за образование и други неуниверситетски удостоверения за образование. 

Ако всеки от тях получи максималните 3354 лири за тази година и 3387 лири за следващата, това ще означава, че им ще бъдат отпуснати общо 18.5 милиона лири, пише "Дейли експрес".

"След установяването на значителния скок в броя на българи и румънци, които кандидатстват за студентски заеми, от тях е поискано да предоставят допълнителна информация за получаване на заем за издръжка, преди да се отпускат повече държавни средства за тях или учебните им заведения", заяви Уилетс. 

Според някои източници до три четвърти от тези студенти до момента не са могли да докажат, че имат право на заеми, отбелязва изданието.

Очаква се властите да си върнат около 1 милион лири от неотпуснати заеми за издръжка. 
В някои случаи парите ще бъдат възстановени чрез заемите за студентски такси, на които тези студенти продължават да имат право, отбелязва "Дейли телеграф".

Консерваторите настояват за удължаване на ограниченията на трудовия пазар с още 5 г.

Междувременно премиерът Дейвид Камерън бе поставен под натиск снощи от депутати консерватори да задържи българските и румънските мигранти за още 5 г. вън от Великобритания - т.е. до 2018 г., пише "Дейли стар". 

Говорител на британското вътрешно министерство обаче заяви, че правителството е удължило преходния контрол до максималния срок - 31 декември, и няма как да бъде удължен повече.

Според "Икономист" обаче Лондон не би трябвало да се тревожи за румънските и българските имигранти, тъй като основната част имигранти идват от стари членки на ЕС, като Испания и Италия.

Новата офанзива в редиците на консерваторите идва на фона на кампания, в центъра на която се намират популистите, водени от Найджъл Фараж, и подкрепена от част от британските медии за ограничаване на достъпа на румънци и българи до британския трудов пазар след 1 януари 2014 г.

На фона на кампанията във Великобритания със силни популистки акценти, които могат да се обяснят с наближаването на изборите за Европейски парламент през май 2014 г., Европейската комисия предупреди, че всички ограничения трябва да бъдат премахнати след 31 декември и нито една държава няма право да ги запази

Oще: българия  заеми  образование  румъния  студенти  студентски кредити 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

5 opetkov | 21.11.201312:32

Доколкото разбрах от по-точна информация от други източници, втория вид заем, който е по-скоро помощ, защото може да не се връща, се дава само на студенти, пребивавали в кралството най-малко 3 години преди да са станали студенти. Смешно е да се обвиняват българските студенти, за нещо което е пропуснала тяхната администрация- да провери дали кандидатите изпълняват това условие преди да им даде заемите. Но явно на английските власти не им е известен вица за българина който играл покер с английски лордове.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

4 Borracho | 20.11.201322:26

Rodrigo Diaz de Vivar

Прав си, ама пак - да ги еба. Да плащат маменцето им отворено Лош или много луд
Намерили с кой да се заяждат великите колонизатори. На сме им ние виновни за оскотяването им, да не ни изтикват нас напред за наказание. Колкото и готини хора "ингилизи" да познавам се сещам за 3 пъти повече техни боклуци с които също съм имал нещастието да се познавам..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 20.11.201321:20

Я пак прочетете статията.
SLC финансира студенти по две направления.
Едното е за покриване на таксите обучението [tuition fees], а второто е за покриване на разходите на студента във връзка с пребиваването му в UK [living costs].
И кредитите не се замразяват, а се въвежда се изискване за тригодишно пребиваване в UK, за да можеш да кандидатсваш и получиш кредит по линия living costs.
За първите кредити промяна няма.

Дълго е за обяснение, но системата е такава, че тези кредити, съвсем законно, не се връщат и SLC не ги търси, посреща ги държавата.

И не виждам какво чудно има в това, че UK си пазят средствата.

Ще отиде моя 18 годишен български цървул, ако ще и да е ултра Ентелигентен, и ще иска държавата UK да го издържа [пари за квартира, ядене и пиене], при условие, че аз, баща му, друг български цървул, не съм платил едно пени данък в UK.

Струва ми се съвсем нормално да се наложи такова ограничение на не UK студенти.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 20.11.201314:23

Ние пък ще замразим земята Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 20.11.201312:03

Жалки са английските тъпанари. На фона на великото им самочувствие и велика история стават наистина жалки с отношението си към нас и към румънците.
Дребни политиченца, популистки гниди които процъфтяват сред оскотелия им, затъпял народ!
   

оценка

+4 -0