"Алфа Рисърч" обяви малките партии за "голямата изненада" | webcafe.bg
newscafe

"Алфа Рисърч" подреди 6 партии в парламента

Webcafe.bg
01.10.2014, 15:33 (обновена 01.10.2014, 16:06)
народното събрание

Снимка: © В.Е.

Шест партии в парламента, БСП и ГЕРБ се държат като участници с предизвестена участ

Големият печеливш и голямата изненада на тези избори могат да се окажат малките партии. Това са изводите от социологическо проучване на „Алфа Рисърч" за електоралните нагласи, проведено между 28 и 30 септември сред 1 100 пълнолетни граждани от цялата страна.

Те отчитат кампанията като пасивна и доста вяла, а поведението на БСП и ГЕРБ - като на партии, чиято участ вече е предизвестена. За ГЕРБ се очаква да гласуват около 34 на 100 от имащите право на глас. БСП си запазва вота на традиционните си по-възрастни избиратели, но част от средното и по-младо поколение се преориентира към АБВ на Георги Първанов или Движение 21 на Татяна Дончева. Въпреки сериозния спад спрямо предишните извънредни парламентарни избори през 2013г., БСП остава втора политическа сила с около 19-20% от твърдо решилите да гласуват.

За ДПС продължават да гласуват етническите малцинства и се очаква партията да получи около 12% от вота на потенциалните гласоподаватели вътре в страната. За по-точна оценка на тежестта на ДПС и бъдещата парламентарна конфигурация, към тях би следвало да се прибавят и около 80-100 хил. гласа от Турция, които е получавало през последните години. При тази хипотеза, то би достигнало докъм 15%. Евентуален по-висок вот от южната ни съседка може да повлияе както на избирателната активност, така и не резултатите на партията.

Реформаторският блок гравитира около сигурните си 5.5%-6.5% подкрепа. Като проблем „Алфа Рисърч" отчита липсата на сериозен пробив в исторически силни за традиционната десница големи градски центрове.

Коалицията около партията на Николай Бареков „България без цензура" (ББЦ) потвърждава характеристиките си на силен медиен феномен. В момента той отново се връща в играта и позициите му с РБ са на практика изравнени. Предимството на РБ е, че има по-голям твърд електорат, а на ББЦ, че може да привлече по-компактни групи избиратели в определени региони, които изследванията няма как точно да измерят.

Голямата интрига, както беше и при европейския вот, се заформя при партиите около бариерата. И трите партии, които са близо до 4-те процента, Патриотичен фронт (ПФ), Атака и АБВ, бележат ръст в хода на кампанията. Коя от тях ще успее да влезе обаче е много трудно да бъде предвидено.
Най-стабилна и равномерно нарастваща изглежда подкрепата за ПФ, който ако запази настоящата си мобилизация от около 4.5% има най-големи шансове да попадне в 43-то Народно събрание.

Една седмица преди края на кампанията Атака и АБВ остават съвсем малко под 4%-та бариера, но с тенденция към ръст. Вотът и за двете формации е неустойчив и се влияе от ситуацията и региона, поради което оценяваме като по-слаби, но не и изключени шансовете им за преминаване на бариерата. Влияние върху това оказва и ориентирането на колебаещите се дали да гласуват за някоя от тези партии в дните преди вота. Ако в парламента влязат шест партии, разпределението им по мандати би било: ГЕРБ - 98-100 депутата, БСП - 53-55, ДПС - 44-46, РБ и ББЦ - по 16-18 всяка. Шестата партия, която най-вероятно ще бъде Патриотичният фронт, ще има 12 народни представители.

Тенденцията за мобилизация на малките партии обхваща и Движение 21 на Т.Дончева, което може да достигне докъм 2%. Не са изключени шансовете на „Десните" и Зелените също да се доближат до 1% подкрепа.

Очаква се в България да гласуват около 3 млн. 200 хил. до 3 млн. 300 хил. души. Избирателната активност ще бъде по-ниска спрямо изборите през 2013 година, но силна мобилизация в последните няколко дни и неизвестният брой гласуващи в чужбина може да промени тази тенденция.

Oще: абв  алфа рисърч  ббц  бсп  българия без цензура  герб  дпс  избори  народно събрание  парламент  партии  патриотичен фронт  реформаторски блок  татяна дончева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 01.10.201416:43

Поредната манипулация.
Много ми се иска наистина българите в чужбина да ви объркат сметките. Да видим на следващите избори дали партиите няма да си стиснат субсидиите и да ви платят трохи за измислените ви манипулативни прогнози. Бесен
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани