54% от бебетата у нас са извънбрачни | webcafe.bg
newscafe

54% от бебетата у нас са извънбрачни

Webcafe.bg
27.04.2011, 13:33 (обновена 27.04.2011, 13:55)
бебе

Снимка: © Getty Images

За около една трета от извънбрачните деца няма данни за бащата

Все по-голям става делът на извънбрачните бебета у нас - през миналата година той е надхвърлил 54% от новородените. Това показва изследването на Националния статистически институт за демографските процеси през 2010 г. За около една трета от тези деца няма данни за бащата.

През миналата година в България са се родили 5443 деца по-малко спрямо 2009 г., когато беше отчетено най-високата раждаемост за последните 15 години. Раждаемостта е спаднала и в сравнение с 2008 г.

По този показател България изостава от средното ниво в страните от Европейския съюз. През последните пет години раждаемостта у нас е колкото в Гърция, Швейцария, Румъния, Малта и Унгария. С по-ниска раждаемост са Германия, Австрия, Италия, Португалия. Най-много деца се раждат в Ирландия, Франция и Великобритания.

У нас продължава тенденцията за увеличаване на средната възраст, на която жените раждат за първи път - на 26.2 или с 4 години по-късно спрямо 1995 г.

Тревожни са и данните за увеличаването на смъртността. По този показател България е на последно място в ЕС. През миналата година са починали 110 165 души, което е с 2097 повече спрямо 2009 г. Над 23% от тях са под 65 години.

Все пак делът на преждевременната смъртност намалява. Слаба положителна тенденция се наблюдава и при детската смъртност, но тя продължава да е значително по-висока от тази в страните от ЕС. През миналата година 708 бебета са починали преди да навършат 12 месеца. През 2009 г. техният брой е бил с 21 повече. Единствено в Румъния този показател е по-лош.

Изследването на НСИ показва, че средната продължителност на живота в България през периода 2008-2010 г. е 73.6 години. Жените живеят с над 7 години повече от мъжете. И при двата пола продължителността на живота сериозно изостава от средното ниво в ЕС.

Oще: нси  раждаемост  смъртност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.04.2011, 23:59

1 Mira | 28.04.201110:24

Изчезваме с бързи темпове - това ни казва този текст, особено в частта за смъртността, животът на хората у нас се съкращава с всяка година по всякакви начини - като се започне със смъртноносното ни здравеопазване и се продължи през всичките нестандартни стандарти, при които живеем - от храните и въздуха, който дишаме, до условията на труд, при които работят хората и безумно ниските заплати, които получават.Колкото до извънбрачните бебета, свършиха будалите, а също и тези, които могат да си позволят да плащат за бракове, разводи, за нови паспорти при всяка смяна на името, за куп документи, ако им се наложи да водят деца в чужбина. Бюрокрацията и всевъзможните начини за скубане на данъкоплатеца, отказаха хората у нас даже и да се женят, а ако можеха да избира, дали да се родят тук, познайте кой щеше да е желаещ?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани