Европа се усъмни в Черна гора заради твърде много новородени момчета | webcafe.bg
newscafe

Европа се усъмни в Черна гора заради твърде много новородени момчета

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
12.12.2013, 14:13 (обновена 12.12.2013, 14:53)
бебета, родилно

Снимка: © Sofia Photo Agency

Твърде много деца от мъжки пол се раждат в Черна гора

Съветът на Европа ще проверява Черна гора заради големия брой новородени мъжки деца, предаде телевизия Канал 5.

Съветът е поискал информация за абортите в страната, след като световни организации са изразили съмнения, че женските ембриони били унищожавани съзнателно.

Според данните 100 момичета се раждат на всеки 110 момчета, а естественото съотношение е 100 на 102 до 104. Поради тази причина някои световни организации са се усъмнили, че става дума за злоупотреба на съвременните медицински методи.

Подобна е ситуацията в Китай, където действа забраната за повече от едно дете. Там бумът на деца от мъжки пол, които се раждаха през годините, доведе до поколение от ергени, което расте в Азия.

Не е само в Черна гора

Избирателният аборт на момичета е явление, което обикновено се свързва с Азия. Той обаче оказва влияние и в някои средноазиатски страни и страни от Източна Европа, където несъответствието между броя на момчетата и момичетата при раждане понякога надвишава този на Индия, се казва в доклад, публикуван от френския Институт за демографски изследвания ( INED).

Според това проучване, съотношението между половете при раждане (sex ratio) е между 110 и 117 в Южен Кавказ ( Азербайджан, Армения, Грузия) и страните от Западните Балкани, включително Албания. Смята се, че съотношението е небалансирано, когато е по-високо от 105 момчета на 100 момичета.

"За трите кавказки страни съотношението се увеличава през 1990 г. и достига до по-високи стойности от текущите оценки за цяла Индия", където практиката на селективни аборти продължава да бъде демографски бич, подчертава INED . Според доклада в Азербайджан дисбалансът е най-висок (близо 117 на 100), което я прави втората страна след Китай в големината на разликата между половете при раждането.

В Западните Балкани - Албания, Косово, Черна гора - наблюдаваните нива са по-ниски. Те са около 110-111 раждания на момчета на 100 момичета. Но според INED "постоянството на индекса през годините е доказателство за реалността на дисбаланса".

Според института, който подчертава, че това явление е описано за първи път преди десет години, без да предизвика никаква реакция от страна на засегнатите страни, "запазването на традиционните патриархални ценности остават в основата на предпочитанията за мъжките раждания в тези региони". Посочените страни от Източна Европа преживяха значителни социални и политически промени от 1991 г. насам, с разпадането на социалистическата система, конфликтите и бързата промяна на условията на живот.

Но според INED тези патриархални структури, оцелели по време на комунистическите десетилетия, са се засилили с падането на режимите. Кризата, която последва, доведе до бързото оттегляне на държавата и след нея семейните структури се оказаха най-силните "социални институции".

Oще: деца  момчета  пол  раждания  съвет на европа  черна гора 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани