Американският посланик Джеймс Уорлик даде обяд за премиера Бойко Борисов, вицепремиера и МВР шеф Цветан Цветанов и министъра на отбраната Аню Ангелов | webcafe.bg
newscafe

Б.Б. посъветва своите във Варна да си опичат акъла

Webcafe.bg
24.04.2010, 13:36 (обновена 24.04.2010, 19:49)
Бойко Борисов и Джеймс Уорлик

Снимка: © БГНЕС

Във Варна американският посланик Джеймс Уорлик даде обяд за премиера Борисов и придружаващите го министри на борда на американска военна фрегата...

"Да си опичат акъла, било каквото било, вече  няма да крадат. Вече е ясно, че сме безкомпромисни към всички". Този съвет даде днес във Варна премиерът Бойко Борисов на своите в бъдещото ново мнозинство в Общинския съвет, сформирало се около ГЕРБ след акцията "Медузите" и ареста на председателя на ОбС-Варна Борислав Гуцанов.

След последните местни избори във Варна през 2007 г. в общинския съвет, който е от 51 съветници, ГЕРБ и БСП имат по равен брой - по 9, движение "Нашият град" - шестима, РЗС-пет, а останалите 22 мандата са разпределени между много партии с по двама-трима съветници.

Борисов е във Варна заедно с вицепремиера Цветан Цветанов и министъра на отбраната Аню Ангелов, където се срещнаха с американския посланик Джеймс Уорлик.Преди обяда, който дипломатът даде на борда на американската военна фрегата "Джон Хол", премиерът предаде символично ключа на спортната база на сдружението Спортни клубове "Черно море" и на председателя му Симеон Варчев.

До момента съоръженията бяха собственост на Министерството на отбраната, но с решение на МС от 14 април 2010 г. бяха предоставени за управление на областния управител на Варна поради отпаднала необходимост за ведомството.

Това е реална децентрализация, заяви Борисов. Премиерът припомни решението на правителството да се премахне ДДС за всички операции, които се правят по европейските фондове. Ако примерно една малка община е направила проект за 10 милиона лева, тя трябва да внесе 2 милиона ДДС и тъй като ги няма, не усвоява парите, обясни премиерът. По думите му сега, след отпадането на ДДС, всички пари ще влизат в общините.

Ако хората са избрали кадърен кмет и той може да усвои пари от Брюксел, ние не ги пипаме - общините ги получават 100% каза Борисов.

По повод предложението на бизнеса за данъчна амнистия, премиерът коментира, че не е справедливо спрямо честните данъкоплатци. "Ако тази мярка се въведе, всеки може да си каже: "Няма да плащам сега, ако ме хванат, тогава ще платя глоба или амнистия". Така рискуваме да залитнем в друга посока", каза Борисов.

Премиерът каза, че работа на синдикатите е да планират протести заради подготвяните нови правила за възнагражденията на държавните служители, само че е по-важно да стане ясно откъде ще дойдат парите за заплатите им. Тройната коалиция е назначавала 30-40 на сто повече хора, щатовете са разширявани, така че моите уважения към синдикатите, но ние трябва да гарантираме оцеляването на държавата, посочи Борисов.

Няма драма с дефицита

Министър-председателят смята, че няма да има наказание за България заради бюджетния дефицит, тъй като страната ни е пак сред най-добрите в Европа. Освен това има и държави, чийто дефицит е много по-голям. Никога не е имало наказания по тази тема, няма да има и за нас, каза премиерът. До момента наистина няма наложени финансови санкции на нито една страна от ЕС заради бюджетния й дефицит, ако той надмине допустимата граница от 3%.

На 21 април Евростат съобщи основните фискални данни на страните от ЕС. Тогава стана ясно, че само пет държави членки не превишават референтната стойност от 3% за бюджетния дефицит, а други две (Австрия и Германия), макар и с дефицит над 3%, попадат в категорията на второто изключение от чл. 126 (2) - регистрираното от тях превишение е много близко до референтната стойност от 3.5% и може да се приеме като изключение.

Евростат обяви, че България регистрира бюджетен дефицит от 3.9% от БВП за 2009 г. Въпреки че до 2008 г. включително, страната ни е формирала излишъци и 2009 г. е изключение, България не може да избегне началото на процедурата по свръхдефицит, тъй като не се вмества в границата от 3.5%, която се смята за достатъчно близка до референтната стойност.

След констатирането на свръх-дефицит, следват процедури, които Брюксел предприема, с цел да бъда ограничен дефицитът. Преди това обаче се изследват причините за появата му.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева повтори отново днес прогнозата си, че наказателната процедура, която Брюксел задейства срещу България заради по-високия от предвиденото бюджетен дефицит, няма да доведе до реални санкции.

Средният дефицит за ЕС в момента е 6.8%, докато в България е 3.9%, посочи Георгиева. Бившият български еврокомисар Меглена Кунева, която сега е в екипа на еврокомисаря по транспорта, поясни, че това не е типична наказателна процедура. По думите й евентуалният краен неблагоприятен резултат  би бил България да внесе депозит, който да гарантира, че ще се придържа към изискванията на ЕС.

Oще: бойко борисов  брюксел  варна  дефицит  джеймс уорлик  медузи  общински съвет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани