Денят на оставките започна с Христина Митрева, която ГЕРБ и Атака освободиха от поста управител на НОИ | webcafe.bg
newscafe

Денят на оставките започна с Христина Митрева

Webcafe.bg , По БНР
18.05.2011, 11:54 (обновена 18.05.2011, 17:16)
Христина Митрева

Снимка: © БГНЕС

Христина Митрева: Един човек идва и си отива. Аз ще си отида с достойнство, както казах...

Днешният 18 май ще се запомни като денят на оставките в правителството на ГЕРБ. Започна се с гласуването от парламента на предизвестената - на Христина Митрева, последваха оставките на транспортния министър Александър Цветков и на заместника на Трайков - Марий Косев.

"Още двама души ще бъдат отстранени от правителството докато стигна до София - шефът на Патентното ведомство и на Националната агенция по оценяване и акредитация" каза пред журналисти в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов.

Шеф на патентното ведомство е Костадин Манев. Патентното ведомство на Република България е национален държавен орган за правна закрила на обектите на индустриалната собственост със седалище в София

От правителствената информационна служба пък съобщиха, че бившият ректор на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Боян Биолчев ще смени досегашния председател на Националната агенция за оценяване и акредитация Иван Иванов.

Междувременно БТА съобщи, че МВР пенсионира цялото ръководство на КАТ- София. Освободени са шест души - шефът на КАТ Ваньо Стоевски, заместникът му Тенчо Тенев, шефът на отдел "Видеонаблюдение" Любка Маринова и Чавдар Авджиев.

Пенсионирани са и още двама служители на ръководството, но те са на по-ниски нива. Според БТА стъпката е предприета с мотива "промяна на климата в КАТ".

А Митрева вече си тръгна

Народното събрание освободи днес Христина Митрева от поста управител на Националния осигурителен институт, след като гласува депозираната от нея оставка. От общо 137 гласували депутати, 93-ма от тях гласуваха "за", 34 - "против" и 10 се въздържаха. Против оставката се обявиха депутатите от БСП и ДПС.

"Не е въпросът до моята оставка, защото аз си я подавам, искам достойно да си изляза от този парламент. Аз искам да защитя колегите ми от НОИ, защото там работят едни изключителни експерти. И когато на тази институция се блокира работата, защото аз трябва да призная, че от 2 месеца работата на института се блокира поради това, че аз съм изолирана от двете водещи министерства, на които изпълнявам политиките - Министерство на труда и социалната политика и Министерство на финансите, това пречи на работата на институцията.

Един човек идва и си отива. Аз ще си отида с достойнство, както казах. Но аз искам тази институция да продължи защото това е социална институция и хората не заслужават нито обществото, нито хората, които работят в институцията заслужават такова отношение", заяви Митрева от трибуната.

Христина Митрева поясни, че НОИ и експерти на института не са участвали в изготвянето на закона за надомната работа, а всичко, което се променя в Кодекса на труда след това рефлектира върху работата му. Тя добави, че е била изолирана и по работата на руската споготба, тъй като в парламента в отговор на въпрос министър Тотю Младенов не е подготвил аргументирания отговор на НОИ и отговор от руската страна, а е чел друго писмо, което не е коректно.

На въпрос на "Хоризонт" имало ли е списък с подадени имена от активисти на ГЕРБ, които трябва да заемат места в Районните осигурителни каси, Христина Митрева потвърди, че това е така. Затова тя си е позволила да направи прозрачни конкурси, условията на които са одобрени от надзорния съвет на осигурителния институт и така само четирима от подадения списък са се класирали. 

Досегашният управител на НОИ обясни, че тепърва ще се води дискусия по отношение не на осигурителните вноски и тяхното неплащане, а за обективната икономика в страната, която ще се отрази и върху приходите от данъци, и предупреди, че трябва да се води честен дебат по отношение на това, което се случва в икономиката и как рефлектира то върху институциите

Oще: герб  нои  оставка  парламент  управител  христина митрева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани