34-годишният Кадир Джамил, който бил пастир в Гърция, е като излязъл от концентрационен лагер | webcafe.bg
newscafe

Роб в Гърция, на дъното в България

Webcafe.bg , по агенция Фокус и "24 часа"
04.08.2011, 11:23 (обновена 04.08.2011, 13:52)
село

Снимка: © Sofia Photo Agency

Където и да отиде 34-годишният Кадир Джамил, е все на дъното - и в родината си, и на гурбет

34-годишният български гражданин Кадир Джамил, който бе транспортиран от Гърция в благоевградската болница, все още е в тежко състояние, съобщи днес агенция "Фокус".

Заместник-директорът на болницата д-р Александър Костов заяви, че Джамил е трябвало да бъде настанен в социален дом още вчера, но предвид лошото му здравословно състояние, ще остане още няколко дни за лечение.

"Пациентът все още е много трудно контактен, почти не говори, казва накъсани думи, състоянието му не позволява да бъде изписан", обясни д-р Костов. Безрезултатни са останали опитите на лекарите да открият близки и роднини на мъжа.

Премеждията на Кадир

Кадир беше предаден от гръцката полиция на граничните ни власти в състояние на жив скелет преди дни. Той е разградското с. Голяма вода и е бил намерен паднал край път в района на Кавала. Бил неадекватен и не могъл да каже нито дума.

В дрехите му гърците открили личната му карта и разбрали, че е българин. Откарали го в болницата в Драма, която била по-близо до мястото. Оттам пък с линейка го транспортирали до ГКПП Илинден.

Малко преди тя да пристигне на границата, тамошните власти предупредили по телефона нашите, че карат болен човек. На пункта пристигнала българска линейка и Кадир бил преместен, за да пътува до болницата в Благоевград.

Гръцките граничари обяснили, че е пострадал в катастрофа на 6 юли и е лежал до вчера в болница в град Кавала, съобщиха от пресцентъра на Гранична полиция. Според лекарите обаче това не е възможно, защото няма пресни следи от натъртвания, счупвания или други видими рани, каквито се получават при пътно-транспортни произшествия.

Мъжът бил обезводнен и не се е хранил дълго време. По тялото му имало стари рани от пробождане или разрязване, но те били с давност поне две седмици, защото били зараснали.

Видът на Кадир втрещил медиците. Приличал на сомалийско дете с хлътнал корем и изпъкнал гръден кош, по който се броят ребрата.

"С ярко изразена мускулна дистрофия е, останал е само кожа и кости. Сложен е на системи и е в малко по-добро състояние", каза шефът на спешното отделение д-р Владимир Рабаджийски.

Лекарите трудно осъществили контакт с Кадир. От откъслечните му думи станало ясно, че е държан затворен, но не могъл да обясни къде.

С него в плен били брат му и баща му, те успели да избягат първи. След време и той избягал и дълго време се скитал сам, докато накрая паднал в несвяст край черен път.

Пред репортер на "24 часа" Кадир потвърдил, че е бил с други хора и пасял крави, май е бил в района на Просечене.

Часове наред не е можел да поема вода самостоятелно. Лекарите му почистили устата с марля и лопатка. Правили опит да му дадат със спринцовка вода, но той не могъл да поглъща. По-късно все пак успели да му дадат със сламка.

По обяд вчера трима криминалисти от благоевградската полиция опитаха да го разпитат. Мъжът все още дори не осъзнавал, че е в болница. Казал им, че са го връзвали, имал някакви спомени от друга болница, но нищо повече. При един от разговорите посочил името на Фалих, при когото уж работел. Промълвил още, че Фалих е от Варна.

Човекът не е болен, а само изтощен от недояждане и обезводнен, категорични са докторите.

"Това е не толкова медицински случай, колкото социален. Ако не дойдат близки да го приберат, ще трябва социалните служби да го настанят в специализирано заведение", обясни д-р Рабаджийски.

"Няма никакъв проблем да е в дома за временно настаняване, където може да остане до 3 месеца. Трябва негово съгласие и веднага ще го приемем", каза шефът на благоевградската социална служба Александър Балев.

Oще: благоевград  болница  гърция  кадир джамил  лечение  пастир  полиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани