Колумбия ще печата пари с лика на Маркес | webcafe.bg
newscafe

Колумбия ще печата пари с лика на Маркес

Webcage.bg, по Colombia Reports
23.10.2014, 16:51 (обновена 23.10.2014, 17:36)
Габриел Гарсия Маркес

Снимка: © Getty images

Колумбийските власти обмислят поредица от инициативи в памет на писателя

Колумбийските власти одобриха закон, който предвижда лика на писателя Габриел Гарсия Маркес да се появи на нова емисия колумбийски пари. Маркес почина през април тази година.

На трето четене колумбийските законодатели приеха закон, който ще позволи в следващата емисия банкноти и монети на Централната банка да бъде включен образът на нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес.

След пълното приемане на текста, министерствата на образованието, културата, информационните технологии и комуникациите ще отговарят за създаването на национална политика за популяризиране на образа на писателя в Колумбия.

В закона е предвидено и създаването на програми за запазване като културно богатство на местата, свързани с автора. Обмисля се и създаването на международен център за наследството на Габриел Гарсия Маркес, който да се оформи като място за журналисти, културни дейци, академици и туристи и ще е разположен в Картахена.

Предвижда се и стипендиантска програма, която ще се фокусира върху образа на Маркес като журналист и филмов деец. Идеята е тя да подкрепя младите, които имат интерес в сферата на журналистиката и киното и да им се дава възможност да участват в годишни семинари и работилници в Колумбия.

Преди обаче законът да влезе в сила, той трябва да бъде обсъден и от Камарата на представителите.

Oще: габриел гарсия маркес  колумбия  лик  маркес  пари  писател 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани