Йовчев кастри МВР, за да вдига заплати | webcafe.bg
newscafe

Йовчев кастри МВР, за да вдига заплати

Webcafe.bg
15.09.2013, 10:39 (обновена 15.09.2013, 10:42)
Цветлин Йовчев

Снимка: © БГНЕС

"Едно е да се протестира срещу институциите и тези, които ги представляват, но мисля, че вече се минава в друга крайност, навлиза се в личното пространство на хората, които са избрани легитимно да представляват тези институции" - така Йовчев коментира сблъсъка на премиера с протестиращи преди два дни

Администрацията в Министерство на вътрешните работи ще се свие наполовина, за да се вдигнат полицейските заплати с 5%. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев в ефира на БНР.

"Хората, които не са ангажирани с основни дейности на МВР, в момента са повече от 30%. По никакъв начин ние не трябва да омаловажаваме труда им, но процентът е прекалено висок", посочи вицепремиерът и допълни, че в трите месеца до края на годината ще си тръгнат една трета от служителите зад бюро, а през първото полугодие на 2014 г. ще ги последват и още.

Йовчев посочи, че част от икономисаните по този начин средства ще отидат за обезщетения, но въпреки това ведомството ще успее да вдигне заплатите с 5%.

Вътрешният министър си постави за цел да намали администрацията още от първите си дни на длъжността. Министерството на вътрешните работи разполага с 55 170 щатни бройки, като численият му състав не е променян за последните две години. От тях около 36 000 са полицейските служители, останалото е администрацията.

Стана лично

Цветлин Йовчев заяви, че служителите на МВР са реагирали адекватно, когато протестиращи блокираха премиера Пламен Орешарски в района на БНТ.

"Не бяхме изненадани. Едно е да се протестира срещу институциите и тези, които ги представляват, но мисля, че вече се минава в друга крайност, навлиза се в личното пространство на хората, които са избрани легитимно да представляват тези институции. Трябва да дадем сигнали, че това не е добре. Премиерът мина през задния вход да БНТ, за да се избегнат конфликти и допълнително напрежение", каза министърът.

Законови промени

Той каза още, че в новия закон за МВР ще има ясно разграничение на функциите между политическото и професионалното ръководство.

Една от най-съществените промени е, че се отнема правото на президента да назначава главния секретар на МВР. "Трябва да се намери баланс, да бъдат дадени възможности на президента да влияе върху управлението на системата, тъй като представете си ситуации, в които ако ескалира напрежение, или има недоброжелателност, ще се блокира дейността на МВР", аргументира се вътрешният министър.

Йовчев съобщи, че са разработени комплекс от мерки по отношение на прилагането на СРС. "Ще имаме възможност всяка една информация да се пресече през различни сечения за това кога, по какъв повод, къде са прилагани СРС. Чрез технически и организационни мерки няма да позволим достъп до тези средства на всякакви лица", отбеляза той.

Oще: администрация  заплати  мвр  съкращения  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани