Три години отсрочка за терминала Росенец, стана ясно от изявление на шефа на Лукойл България Валентин Златев | webcafe.bg
newscafe

Терминалът за нефт на "Лукойл" - с уреди след 3 години

Webcafe.bg
26.08.2011, 13:40 (обновена 26.08.2011, 16:13)
Джеймс Уорлик

Снимка: © Sofia photo agency

"Лукойл" е една от високо уважаваните международно опериращи компании, както по света, така и в САЩ, каза американският посланик Джеймс Уорлик

"Лукойл" се кани да монтира измервателни уреди на терминала си "Росенец", откъдето внася нефтът за преработка, в близките 3 години, а не в близките 3 месеца. Това стана ясно днес по време на първата визита на американския посланик Джеймс Уорлик в рафинерията, придружаван от шефа на руската компания у нас Валентин Златев.

"Митниците вече са се уверили, че исканата от тях апаратура не може да бъде монтирана в по-кратък срок от 3 години и вече имат друго виждане по въпроса". Така Валентин Златев отговори на въпроса за монтиране на устройства на терминала на рафинерията "Росенец". Оттам влиза нефтът, който руската компания внася за преработка в "Нефтохим" и излиза готова продукция, която се изнася по море.

Преди време митниците обявиха, че затварят митническия пункт на нефтопристанище "Росенец" заради "реорганизация на работата", тъй като броят на работещите там митничари е твърде голям. Досега заетите на пункта са били 12 митничари.

На въпрос дали може да се ангажира със срок, в който ще бъдат поставени новите измервателни устройства в рафинерията, заради забавянето на които лицензът на компанията беше отнет от митниците, Златев каза, че това ще стане до края на годината.

Той обяви, че  компанията подкрепя тази наредба и никога не е спирала да я изпълнява. По думите му причината за забавянето е технологична и митниците винаги са знаели това. "Лукойл" винаги е изпълнявал всички закони и нямаме нито едни акт, който да говори за данъчно или митническо нарушение", каза Златев, цитиран от "Фокус".

По време на визитата си в рафинерията Уорлик, в компанията на кмета на Бургас Димитър Николов и Златев, разгледа нефтозавода и пристанище "Росенец".

В чест на посещението на посланика навсякъде в "Лукойл Нефтохим"-Бургас се веят знамена на България, Русия, САЩ и ЕС.

"Лукойл" е една от високо уважаваните международно опериращи компании, както по света, така и в САЩ, каза Уорлик в края на визитата си. Руската компания закупи преди години верига бензиностанции в Съединените щати.

Дипломатът поясни, че целта на посещението му е  "да се запознае на място с начина, по който работи една мултинационална компания, която оперира и работи и в САЩ". В комбината той научил, че това е "най-големият частен работодател и плаща високи данъци, които допринасят за икономиката на България".

"Лукойл" се грижи за това, за да може да гарантира да е надежден доставчик на гориво не само за задоволяване на нуждите на българския пазар, но и извън рамките на България, каза американският дипломат, цитиран от "Фокус".

На журналистически въпрос дали не се притеснява, че рафинерията е монополист и дали не би подпомогнал създаването на алтернативни мощности, Уорлик отговори, че диверсификацията е от компетенцията на българското правителство.

През август WikiLeaks и партньорът му в България "Биволъ" публикуваха грама на предшественичката на Уорлик Нанси Макълдауни. От документа се разбра, че български официални лица са обсъждали през 2009 г. с нея възможността за изграждане на нова петролна рафинерия, конкурент на "Лукойл Нефтохим".

Oще: българия  валентин златев  визита  джеймс уорлик  лукойл  митници  нефтохим  посланик  рафинерия  росенец  сащ  терминал  тефт  уреди 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани