Металурзи блокират Кърджали заради заплатите си | webcafe.bg
newscafe

Металурзи блокират Кърджали заради заплати

Webcafe.bg
26.03.2012, 08:23 (обновена 26.03.2012, 19:37)
пари

Ще се научи ли Валентин Захариев да плаща заплати на работниците, които работят в предприятията му?

Металурзите от ОЦК- Кърджали решиха днес да преминат към гражданско неподчинение заради неизплатените от 3 до 5 месеца заплати.

Обмисля се вариант работниците заедно със семействата си да блокират възлови кръстовища в града. За близо половин час те блокираха само пътя към Хасково.

Собственикът на завода е познатият от "Кремиковци" и ГОРУБСО-Мадан Валентин Захариев, който дължи  близо 1 млн. лева на хората.

Работниците в завода получават заплати между 400 и 550 лева и работят при ужасни условия на труд.

Заради тях Главната инспекция по труда е извършила над 30 проверки за година, издала е 213 акта за близо 115 000 лева, но санкциите така и не са платени.

Бившият собственик на "Кремиковци" купи ОЦК през 2007 г. и дори получи сертификат за първи клас инвеститор тогава.

В телефонен разговор по bTV днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че за разлика от ГОРУБСО-Мадан, където държеше концесията, тук държавата почти няма механизми да се намеси и да принуди собственика да плати дължимите възнаграждения.

Предстои днес банките-кредиторки да обсъдят какво да предприемат и Добрев обясни, че те може да поискат смяна на мениджмънта и да отпуснат кредит от 1 милион за заплатите. Това обаче не се случи, а ръководството продължава да игнорира протестите и не смее да излезе публично пред работниците.

Заради невнесените осигуровки работници няма и как да се пенсионират.

До края на миналата седмица собственикът на ОЦК "Интертръст" на Валентин Захариев притежаваше мажоритарния дял и от ГОРУБСО - Мадан, чиито служители също дълго време не бяха получавали заплати.

След намесата на държавата обаче Захариев продаде маданското дружество на бизнесмена Николай Вълканов, а заплатите на миньорите бяха преведени.

Днес се очаква новият собственик на ГОРУБСО-Мадан да вледа влезе формално във владение на мините. Това ще стане с прехвърляне на акциите на дружеството.

Министър Делян Добрев заяви, че вече е започнало снабдяването на работниците с необходимото за безопасен труд.

Голям шеф в НАП уволнен

Захариев дължи огромни суми за ток, вода, суровини. Само в ГОРУБСО-Мадан натрупаните дългове бяха над 24 милиона лева.

Компаниите му са сред т.нар. големи данъкоплатци, които в България са 1600. Те се обслужват от специална дирекция в НАП. За миналата година тези компании са внесли 35.3% от всички приходи, събирани от агенцията.

През 2006 г. Захариев бе обявен за данъкоплатец на годината и то не като платил най-много данъци, а като декларирал най-много данъци. Наградата му връчи тогавашният шеф на НАП Мария Мургина.

А в същото време само покрай продажбата на "Кремиковци" на индийския магнат Прамод Митал Захариев дължеше над 26 млн. лева на държавата, припомня Mediapool.bg.

От НАП съобщиха днес, че по нареждане на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков тече преглед на съществуващите критерии за големи данъкоплатци и осигурители, като целта е броят на компаниите, регистрирани в тази структура да бъде намален.

Без конкретни обяснения шефът на НАП Красимир Стефанов уволни днес шефа на ТД ГДО Стефан Тричков.

Той  бе назначен на поста след конкурс веднага след идването на ГЕРБ на власт през есента на 2009 г. и до днес нямаше публични упреци за лоша работа.

Oще: "интертръст"  валентин захариев  горубсо  делян добрев  заплати  кърджали  мадан  оцк 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 26.03.201218:11

Проблемът е сериозен и държавата трябва бързо да намери решение.След това,там на място,ще трябва да пристигне пролетарският вожд Бойко Борисов за да отпразнува победата си с работническата класа.Добре ще е отново да си сложи жълтото яке,за да се вижда ясно на телевизионните екрани!
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани