Процедура на ЕК срещу България заради "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Процедура на ЕК срещу България заради "Южен поток"? (обновена)

Webcafe.bg, по БНР
19.05.2014, 17:42 (обновена 19.05.2014, 21:43)
южен поток

Снимка: © Газпром

Аналогична процедура тече и заради отнемането на лицензиите на ЕРП-тата

Срещу България тече процедура заради проекта за газопровода „Южен поток". Процедурата не е наказателна, но резултатите от нея ще определят дали да има следващи мерки от страна на Европейската комисия към България, предаде БНР.

От министерство на енергетиката уточниха, че става дума стандартно запитване EU Pilot за събиране на информация.

Запитването е заради приетите на първо четене промени в Закона за енергетиката, които въвеждат дефиницията „морски газопровод", за да може бъде изградена морската част от тръбата на територия на България, като се заобиколо европейското законодателство. Според експерти от ЕК опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство са сериозен проблем.

Според министерство на икономиката подобни стандартни запитвания са практика на ЕС и те не водят до санкции. Процедурата EU Pilot цели разрешаване на проблемите при прилагането на европейското законодателство, както и да подобри комуникацията между съответната страна и Европейската комисия. В работата на Министерството вече е имало такива процедури - по време на управлението на ГЕРБ през юли 2011 г. относно изпълнение на националните цели по отношение на биогоривата, и от март 2013 г. по време на служебния кабинет относно напредъка в постигането на националните цели за енергийна ефективност, уточняват от ведомството.

„С проекта EU Pilot се цели по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на Европейската Комисия и органите на държавите членки. За пореден път нормалният диалог с ЕК се изкривява и употребява за политически цели, което в крайна сметка е вредно за България, а не за едно или друго правителство. Не трябва да пречим на проекта „Южен поток", защото той не е проект само на България, но и за ЕС", коментира излязлата информация за процедурата на ЕК министър Стойнев.

На 24 април тази година той проведе среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер за бъдещото развитие на проекта „Южен поток" в съответствие със законодателството на общността.

На 15 май министър Драгомир Стойнев изпрати писмо, с което кани експерти от екипа на Йотингер на среща с експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, за да бъдат обсъдени промените в българското законодателство, касаещи изграждането на газопровода „Южен поток".

Според БНР запитването към българските власти е още от средата на април. Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на ЕК решават как да действат по съответния казус.

България има срок, в който да отговори, между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември.

На този етап от процеса, ЕК не дава подробности за случая. Аналогична процедура тече и заради плановете за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та. За нея важат същите правила и срокове.

Oще: дкевр  електроразпределене  енергетика  ерп  закон за енергетиката  лицензии  ток  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.12.2013, 11:06

2 Калми | 21.05.201416:31

Да сте чули нещо за Северен поток - не? Защо ли така?! Има го същият казус, но очевидно там става въпрос за "бели" държави! Е писна ни да ни е.ават в тази Европа, ние да не сме аборигени!!!!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 20.05.201410:20

Ечи ко си мислят нащо депутати? Че могат да си правят кот си искат и никой да не им забелязва, пък не думай и да възрази, щот така са свикнали тука? Да, ма това Европата, там не са свикнали така.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани