Министър Стойнев гарантира евтин ток за следващи поколения | webcafe.bg
newscafe

Министър Стойнев гарантира евтин ток за следващите поколения

Webcafe.bg, по TV7 и БНР
25.11.2013, 11:52 (обновена 25.11.2013, 20:27)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

Напоследък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев отказва всякакви коментари по казуса с АЕЦ "Белене" под предлог, че ще навреди на арбитражното дело

"До 2035 г. ние ще останем без ядрени мощности и голяма част от термичните централи ще бъдат затворени, ако сега не инвестираме, какво ще остане за следващите поколения в България?" Това заяви пред TV7 икономическият министър Драгомир Стойнев.

"Българският народ заслужава да има най-модерната технология, която е възможна в момента. В момента се строят такива реактори, искам да бъдем едни от първите, които ще въведем новите технологии при реакторите", обясни Стойнев, имайки предвид, че смята да предложи на кабинета новият ядрен реактор в АЕЦ "Козлодуй" да е по американската технология АР-1000 на "Уестингхаус".

"По този начин ние гарантираме сигурност на следващите поколения - през следващите 80 години българският народ ще има електроенергия и тя ще бъде много евтина. Във всеки един енергиен проект аз ще защитавам националния интерес", каза още той.

Много страни в ЕС, между които Франция, Великобритания, Финландия, имат практиката да осъществяват подобни ядрени проекти без конкурс, заяви Стойневе по повод критиките, че строителят на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще се избира с пряко договаряне с "Уестингхаус", а не чрез конкурс.

"В случая с "Уестингхаус" и американското финансиране не става дума за подадена от САЩ ръка на България. В работата си винаги се водя от националния интерес, стремя се да избера най-доброто за страната, а технологията на "Уестингхаус" действително е най-модерната и най-безопасната в момента", каза Стойнев.

Министърът  ще внесе доклад в Министерския съвет в първите дни на декември, въз основа на който правителството да реши дали да даде зелена светлина на проекта за 7-блок. Ако това се случи, в началото на януари трябва да бъдат създадени и първите работни групи за осъществяването му. Според министъра, подготовката за строежа на място може да започне през 2016 г.

Четири реактора от този тип ще заработят в близките две години в Китай и САЩ. "Ако проявят някакви недостатъци, ние ще имаме чудесната възможност да се поучим от чуждите грешки. Такова е мнението и на водещите наши ядрени специалисти", посочи той.

Министърът за пореден път отказа да коментира въпроси, свързани с АЕЦ "Белене", тъй като неговите коментари могат да навредят на арбитражното дело.

Ден по-рано той съобщи, че американската компания "Дженерал Електрик" е проявила интерес да достави компресорните станции по българското трасе на газопровода "Южен поток" и два нови блока на площадката на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2".

Разговорите за намеренията на компанията са се състояли по време на посещението на Стойнев в САЩ миналата седмица, откъдето той си дойде и с новината, че ще предложи на правителството да реши новият ядрен реактор в АЕЦ "Козлодуй" да е по американската технология АР-1000 на "Уестингхаус".

Интересът на "Дженерал Електрик" към изграждането на компресорните станции по трасето на "Южен поток" у нас е бил заявен броени дни след като беше прекратена процедурата за набиране на заявления за проектант и строител на трасето на българска територия.

Изборът на изпълнител на всички дейности по проектиране, доставка на материали, строеж и пускане в експлоатация на трасето през наша територия се прави от проектната компания "Южен поток България", в която с равни дялове участват държавните БЕХ и руската "Газпром".

Дружеството спря процедурата заради големия интерес и искане на компании тя да се удължи, които би поставило в неравностойно положение вече внеслите писмата си кандидати.

"Аз също бях на мнение, че конкурсът трябва да бъде прекратен на този етап, за да дадем възможност на повече фирми да участват и да се състезават, да имат равен шанс. Интересът към "Южен поток" е огромен. Миналия петък, когато бях в Лондон, имах среща и с ръководството на "Ролс-Ройс", каза още Стойнев.

Той посочи, че при срещата му в САЩ с "Дженерал Електрик" станало ясно, че освен желанието им да доставят компресорни станции за "Южен поток" искат ида строят два нови блока на площадката на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Става въпрос за обсъжданите от няколко правителства девети и десети на централата, за които те смятаха да обявят конкурс за избор на технология и инвеститор за новите мощности.

Интерес бяха проявили германската RWE и италианската "Енел", но и двете компании се отказаха вече от участие в България. През 2011 г. интерес към новите блокове прояви и японската "Тошиба".

"Тъй като ние в бъдеще ще трябва да затваряме и термичните централи, а за мен е важно да продължаваме да имаме производство на електроенергия чрез въглища, аз приех това предложение, което означава, че ние стартираме преговори и с "Дженерал Илектрик" за изграждане на девети и десети блок на площадката на ТЕЦ 2", каза министърът на икономиката и енергетиката.

Oще: 7 блок  аец козлодуй  визита  дженерал електрик  драгомир стойнев  миет  сащ  тец марица изток 2  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.