Брюксел отказа на Русия специален правен статут за газопровода "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Брюксел отказа на Русия спецстатут на "Южен поток"

Webcafe.bg
25.10.2011, 11:48 (обновена 25.10.2011, 15:21)
Газ

Снимка: © БГНЕС

Москва прави всичко възможно газопроводът й "Южен поток" да изпревари "Набуко"

Европейската комисия се отказа да бъде подписано междуправителствено споразумение с Русия, установяващо специален правен режим на трансгранични проекти, включително за строителството на газопреносната мрежа "Южен поток".

"Южен поток" се изгражда от компания, в която 50 на 50 държат руската държавна компания "Газпром" и италианската ЕNI.

Новината съобщи агенция "Интерфакс", която цитира пресслужбата на руското Министерство на енергетиката.

Спецстатутът щеше да позволи на Москва бъдещият газопровод да бъде изваден от компетенцията на европейските и националните регулатори и т.нар. Трети енергиен пакет, съгласно който собственикът на тръбите трябва да е различен от доставчика на суровината в тях.

Освен това руснаците неведнъж искаха "Южен поток" да получи отстъпките, давани на смятания за конкурент газопровод "Набуко". Нежеланието на ЕС да подпише междуправителствено споразумение няма да доведе до отказ на Русия от реализиране на проекта, уточнява източникът на агенцията.

"Направихме презентация на "Южен поток" в Брюксел, изпратихме на Еврокомисията предложенията си, но те не подкрепиха идеята да се подпише такъв документ", обяснява източникът.

Интерфакс припомня, че презентацията е била през май и тогава еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че комисията ще продължи да подкрепя строителството на "Южен поток" и няма да му налага някакви особени нормативни изисквания.

Също тогава е повдигнат от Министерството на енергетиката въпросът за междуправителствено споразумение, макар че Йотингер изрично каза, че за Брюксел проектът не е приоритетен за Европа, а е поредният маршрут за разнообразяване на доставките на синьо гориво.

Друг източник на Агенцията за нефтена информация (АНИ) допълва, че една от причините да няма подписване, е че Европейската комисия продължава да настоява за оформянето на т.нар. Южен коридор. Негова основа трябва да са "Транскаспийският газопровод" и "Набуко". Предложенията на руската страна изхождаха от приоритета, който Москва дава на "Южен поток", който според нея е важен за енергийната сигурност на континента.

Междувременно Европейският съюз реши да започнат преговори с Туркменистан и Азербайджан за реализиране на "Транскаспийския газопровод" за пренос на газ от Централна Азия до Европа по дъното на Каспийско море. Русия и Иран веднага се обявиха против.

Министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко заяви, че преговорите с Европейската комисия за Третия енергиен пакет са в безизходица. По неговите думи Москва продължава да настоява за запазване на дългосрочните договори с потребителите и допускане на доставчиците до участие в инфраструктурни проекти.

Според министерството между ЕС и Русия са възникнали "разлики в идеологическите подходи".

В момента изработваме варианти за правна защита на интересите на руските компании, включително чрез сключване на международни договори с ЕС и между Русия и страните от общността, информират от министерството.

Oще: брюксел  ек  ес  москва  набуко  русия  сергей шматко  трети енергиен пакет  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 25.10.201118:18

Колко е силен и богат този Европейски съюз!Бедната,жалка Русия ги моли на колене,но те гордо отказват.Нали си завоюваха цяла Либия,заедно с нейните капитали!И ще заровят Кадафи дълбоко в земята.За да си мълчи...
   

оценка

+0 -0