ДКЕВР редактира сметките за ток и общите условия | webcafe.bg
newscafe

ДКЕВР редактира сметките за ток и общите условия

Webcafe.bg, по БТА и Агенция Фокус
12.02.2013, 12:55 (обновена 12.02.2013, 16:47)
Ток

Снимка: © БГНЕС

ДКЕВР ще настоява електроразпределителителните дружества да определят конкретен период за отчитане на изразходваната енергия, който да е в рамките на 30 дни

ДКЕВР започва обществено обсъждане с потребителските организации и електроразпределителните дружества за промяна в общите условия на трите ЕРП-ата. Това заяви пред журналисти и.д. председател на ДКЕВР Андон Роков, предаде БТА.

Наскоро Роков наследи на поста Ангел Семерджиев, който беше принуден да подаде оставка заради неприетите в срок наредби, изисквани от Третия енергиен пакет на ЕС. Една от тях би ни гарантирала и либерализиран енергиен пазар, в т.ч. и смяна на доставчика, ако сме недоволни от него. Семерджиев беше избран през септември 2009 г.

ДКЕВР ще настоява електроразпределителителните дружества да определят конкретен период за отчитане на изразходваната енергия, който да е в рамките на 30 дни.

В момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи, за да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат, посочи Роков. Ето защо ще бъде променен видът на фактурата и в нея задължително ще бъдат посочени точният период, за който се плаща енергия, количеството доставена енергия и цената за единица мощност.

По тези три параметъра всеки един потребител ще може да си направи сметка какво количество енергия е изразходил и колко дължи, каза Роков.

Освен вида на фактурите, ще бъдат преразгледани и всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение спрямо дружествата.

Държавният регулатор ще започне обсъждане за цялостната промяна на общите условия за дейността на ЕРП у нас, което ще трае в рамките на месец-месец и половина. Сред исканите промени е да се определят много кратки срокове за писмени отговори на всяка жалба от потребител.

Той определи протестите на хиляди хора в цялата страна срещу високите декемврийски сметки за електроенергия като оправдани. Не е възможна обаче национализация в страна член на ЕС, коментира той исканията на протестиращите.

По отношение на ценообразуването на сметките на потребителите и.д. председателят на ДКЕВР посочи, че всички добавки са определени по закон, но регулаторът няма право на законодателна инициатива.

Предстои ДКЕВР да провери и какви са реалните загуби на дружествата при процеса на пренос и разпределение на енергията по мрежата, посочи още Андон Роков. В момента в цената на тока се калкулират 15% технологични загуби, уточни той. Той обаче бе категоричен, че не може да се говори за премахване на таксите за пренос, разпределение и достъп.

Електрическата енергия не е достатъчно само да се произведе, тя трябва да стигне до домовете на потребителите - да мине през мрежата, да се трансформира, и всичко това носи след себе си разходи, обясни той.

По-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев настоя ДКЕВР да смени модела си на ценообразуване и да не зачита неефективни инвестиции на дружествата, които ни снабдяват с ток и вода.

Той обаче подчерта, че в ДКЕВР не може да се приемат разходи на базата на фактура и трябва да изисква все по-висока ефективност от енергоразпределителните дружества.

Според него ДКЕВР е използвала един погрешен модел на управление през последните 10 години. По думите му е необходим силен регулатор, който да избира подходящите инвестиции.

Умни електромери сменят инкасаторите

В най-скоро време в България трябва да започне подмяната на обикновените електромери с т.нар „умни" електромери, които изпращат отчетените данни дистанционно чрез модем. Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

С тези устройства ще отпадне необходимостта от инкасатори, просто защото точно на 30-ия ден, в точен час, електромерът ще изпрати отчетените данни за изразходвана електроенергия. 

"От 2007 г. насам на практика всяко домакинство може на хартия да избере доставчика си на електроенергия и е позволено това да не е нито едно от трите ЕРП-та в страната. Проблемът е, че няма търговец, който да предложи такава услуга, защото му трябват средства за каси, заплати на инкасатори и т.н. Когато обаче имаме един "умен" електромер, няма нужда от такива инкасатори и каси", отбеляза министърът. 

Ако държавният регулатор приеме подменянето на електромерите, ще трябва да задължи самите електроразпределителни дружества да подменят сегашните електромери - за тяхна сметка, посочи още Добрев. 

Стойността на един "умен" електромер е около 30 лева, а на такъв, който може да работи с предплатен ваучер - около 30 евро, посочи Добрев и каза, че това няма да бъде толкова голяма инвестиция за ЕРП-тата. Той добави, че има българска фирма, която произвежда подобни уреди. 
Подмяната не може да стане наведнъж, само в региона, обслужван от ЧЕЗ електромерите са 
около 2 млн., каза Добрев.

По думите му трябва да се започне с  подмяната на уредите от квартали, които нямат друг вариант за отопление освен ток и съответно имат висока консумация и високи сметки. С между 5 и 7 процента спадат загубите, когато се въведе "умна мрежа", посочи още министърът.

Oще: дкевр  ерп  общи условия  потребители  сметки  ток  фактури 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.