МВР е отчело 3 554 348 лв. като неусвоени суми от получени дарения, помощи и др. средства | webcafe.bg
newscafe

МВР си харчи вътрешно 3.5 милиона от дарения

Webcafe.bg
13.08.2011, 13:37 (обновена 13.08.2011, 13:46)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Не е зле вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да обясни къде точно са попили 3.5 милиона лева "вътрешно" в МВР

МВР е отчело 3 554 348 лв. като неусвоени суми от получени дарения, помощи и други безвъзмездно отпуснати средства от страната и от чужбина, съобщи "Дневник" след проверка в одита на Сметната палата на бюджета на вътрешното министерство за 2010 г.

Сумата е вписана като "задбалансов пасив", което означава, че дотогава не е вложена в дейността на МВР, а е преразпределена в бюджета на ведомството за 2011 г.

Според официалните отчети на МВР от януари до юни т.г. вътрешното министерство е било безвъзмездно спонсорирано с общо 15.5 млн. лева.

Зам.- вътрешният министър Димитър Георгиев вече обясни, че МВР ще спре да получава помощи едва след обстоен анализ, който да покаже дали държавният бюджет може да компенсира получаваните по този начин средства.

Георгиев  обаче не обясни, че има неусвоени суми за 2010-а. Показа обаче отчет за 2011 г., в който по-голямата част от средствата постъпвали от европейски програми, а едва 250 хил. лева са получените в брой.

Той не изясни къде са отчетени получените дарения в натура за 3.6 млн. лева, отговори - "в съответния финансов параграф". 

След неговия брифинг министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обеща, че безвъзмездните помощи спират от 1 септември. 

В одита на Сметната палата най-много са установените "грешки по пасива или актива". Стойността на неточностите варира от неколкостотин лева до милиони. Над 1.1 млн. лв. е "неправилно намаленият разполагаем капитал", а в резултат на техническа грешка са осчетоводени неправилно 679 000 повече по "Разходи за глоби, неустойки, наказателни лихви и съдебни обезщетения", пише в одита.

Най-голямото разминаване между актив-пасив в бюджета на МВР е на стойност 100 334 770 лв. Толкова МВР е платило на "Сименс" ЕООД за изграждането на системата за отпечатване на новите документи за самоличност.

Министерството обаче вписало сумата като "Други дълготрайни материални активи в процес на придобиване" вместо като финансов лизинг, какъвто всъщност е подписаният договор със "Сименс", сочи одитът.

По перото "Придобиване на дълготрайни материални активи" пък е допуснат преразход с 655 850 лева. Сметната палата определя това като "нарушена бюджетната дисциплина".

Общият брой нанесени от Сметната палата корекции в бюджета на МВР за 2010г. са 72. "Приходите по бюджета са увеличени с 3.76 на сто, разходите с 8.83 на сто и субсидията от централния бюджет - с 8.57 на сто спрямо първоначалното утвърдените по план сметки за бюджета на ведомството", обяснено е в одита.

"Финансовият отчет на Министерството на вътрешните работи за 2010 г. се заверява с резерви" - това гласи становището одиторите. В документа е записано още, че "МВР не дава вярна и честна представа за имущественото и финасовото си състояние" по отношение на счетоводния баланс.

За изпълнението на бюджета обаче "не са открити сериозни съществени грешки и нередности", пишат одиторите.

Oще: актив  баланс  бюджет  дарения  мвр  одит  пасив  сименс  сметна палата  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани