Лекарите да почерпят. Нощният им труд става лев на час | webcafe.bg
newscafe

Само при ГЕРБ: Лев на час за нощен труд на лекарите

Webcafe.bg
09.07.2012, 13:06 (обновена 09.07.2012, 17:16)
лекари в операция

Вече 1 лев/час за нощен труд

След няколко десетилетия нощният труд на българските лекари достигна левче на час. Той беше стотинки по времето на Тодор Живков, в прехода стана двуцифрена сума - но пак в стотинки, обаче при ГЕРБ вече е лев на час.

Така днешното управление се сдоби с поредния шанс да влезе - и остане, в историята ни.

А в началото на управление на народната власт след 9 септември 1944-а докъм 60-те години на миналия век нощният труд на медицинските сестри и лекарите не се е заплащал изобщо в България.

Във вторник, 10 юли, се подписва колективният трудов договор в сектор "Здравеопазване" и в него е предвидено заплатите да се увеличат средно с 20%, като най-сериозен е ръстът при новопостъпващите медицински сестри.

В него е залегнало още и двойното увеличене на нощния труд на лекарите, който вече ще е 1 лев вместо сегашните 50 стотинки. 

Страната ни има шанс да се възползва от 16 млн. евро по европейски програми, като средствата ще се използват за специализация на млади лекари, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Добрич.

Целта е финансирането на специализантите да не е само от държавата и заплащане от тях, но да се използват възможностите и на оперативните програми. Визията за развитие на медицински кадри е залегнала в наредба за специализацията на младите лекари, която МЗ подготвя.

В момента условията, при които българските лекари вземат специалност, са ужасяващи - първо, бройките са изключително малко, въпреки липсата на специалисти у нас, тъй като срещу повечето се допускат чужденци - предимно гърци и турци, които заплащат, второ, държавата дава две минимални работни заплати на спечелилите държавна поръчка, но по време на 3-годишното им специализиране те губят лекарски права. 

Засега няма сериозен внос на лекари от трети страни, който да компенсира изтичането на български кадри в чужбина, каза здравният министър. Обяснението й е, че дипломите на чужденци се признават само след полагане на изпити, включително и езикови.

Атанасова потвърди, че до момента е изразфодван около половината от трансфера от 100 млн. лева средства от здравни вноски, прехвърлени с рещение на парламента от НЗОК към МЗ. Конституционният съд отмени решението, което ще доведе до промени в бюджета.

Задълженията на държавните болници достигат 280 млн. лева, а на общинските - 68 млн. лева. По данни на Атанасова дълговете на "Пирогов" са около 10 млн. лева, но черната класация традиционно се води от болница "Св. Георги" в Пловдив.

Oще: заплащане  лекари  медицински сестри  нощен труд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 10.07.201200:00

нема как.. като виден хейтър требе да им завидим ма още търсим верните думи muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 09.07.201220:58

>Лев на час за нощен труд на лекарите

Eбаси.. Че то тогава асистентите в СУ с 1.50 на час са направо милионери!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани