Бюджет 2011 бе приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ и Атака | webcafe.bg
newscafe

Костов: Борисов унижи парламента и реабилитира Живков

Webcafe.bg
11.11.2010, 17:21 (обновена 12.11.2010, 16:46)
Тато и Бойко

Бойко Борисов: Аз ли съм или не съм?

За първи път от 1989 г. има министър-председател, който реабилитира политическия диктатор Тодор Живков.

Това каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов по време на дебатите за Бюджет 2011 г.

„Виждам парламентът самичък и безпомощен да обсъжда бюджета на страната", каза Костов.

Той  припомни, че когато е бил министър-председател, правителството е присъствало при приемането на бюджета, отговаряли са на въпроси.

"А сега това е упадък на парламентаризма. Ние сме наистина като някакви безделници и това е, защото някой се опитва да принизи и унижи парламента", каза Костов.

Министър-председателят за първи път от 10 ноември реабилитира предишния комунистически диктатор Тодор Живков - за когото народните представители също са били безделници, припомни лидерът на ДСБ.

"Щом онзи (Тодор Живков - б.р.) е образецът, значи ние сме излишни, които пречим да се режат лентите на половината платно на булевард „Брюксел" - защото пречим да се отрежи лентата на половината платно от пътя от летището към София, защото след това ще се реже лентата от София към летището", каза Костов.

Той заяви, че никой не е потърсил мнението им по изработването на бюджета.

„Ние се оказваме хора, които нямат място във формацията, която управлява страната. Краят й обаче ще бъде съвсем друг, не както при Тодор Живков. Защото времето е друго. Не знам дали ГЕРБ съзнава какво прави, но няма да е 36 години управление, защото България е демократична република", каза още Костов и посочи, че затова сините не могат да подкрепят този бюджет.

Бюджет 2011 бе приет на първо четене

С гласовете на ГЕРБ и „Атака" обаче бюджетът на страната за следващата година беше приет от Народното събрание. Гласуваха 202 депутати, от които 130 - „за", 58 „против" и 14 „въздържали се", всичките от Синята коалиция.

По време на гласуването „червените" депутати вдигнаха червени картони с надпис „Бойко, отново не си в час".

От ДПС и БСП обявиха единодушно, че този бюджет не залага на реформи. Същото заяви и Синята коалиция.

Коментарите отдясно

Въздържанието е единственият възможен избор за Синята коалиция, заяви депутатът Асен Агов по време на дебатите.

„Ние знаем, че когато политиката на реформи не е заложена в този бюджет, ние няма как да го подкрепим. В същото време ние няма как да не подкрепяме политиките на правителството, които водят до успешна борба с организираната престъпност и известен успех в образованието", каза Агов.

"С въздържането си тук даваме ясен сигнал за необходимостта от извършването на реформи, които така и не се прилагат. Нека е сигнал, че няма време. Синята коалиция гласува от вярност към своите принципи за реформи", допълни Агов.

Коментарите отляво

„Това е бюджет на безсилието да формираш ясни политики и приоритети", заяви председателят на Коалиция за България Сергей Станишев.

Станишев посочи, че 2010 година за образование са били предвидени 4,2% от БВП, а сега за 2011 година - 3,3%. „Това са нива от африкански държави, които плътно ни нареждат на последно място в Европа". Той попита за каква икономика на знанието ще говорим.

Единствените два приоритета според Станишев са МВР и ДАНС. Той посочи, че разходите за създаване на администрация нарастват със 128 милиона лева и акцентира, че за пръв път от десет години насам няма да има коледна пенсия.

Ако предишният бюджет беше една постна пица, този бюджет е геврек, само че кръглата част от геврека е за управляващите от ГЕРБ и "Атака", а за хората е това, което е в средата на геврека. Това каза на пресконференция депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев.

Според Курумбашев България е единствената държава, която отделя повече пари за подслушване, отколкото за култура.

"Но човек дава пари за това, което му е интересно и може би това, което разбира, или това, което смята, че е приоритет на държавата", коментира Курумбашев и допълни: "Това е бюджет на нищоправенето".

Коментарите от ДПС

Лютви Местан от ДПС обясни, че управляващите провеждат геноцид над българското образование и наука. Той изрази опасение, че сегашните управляващи ще прибегнат към най-лесното решаване на проблема с парите - увеличаване на държавния дълг. За първи път от 1996 г. насам има заявено намерение за увеличаване на външния дълг.

Али Осман Имамов пък нарече финансовия план бюджет на икономическото замръзване.

Симеон Дянков каза

„Разумът надделя и бюджет 2011 - бюджет на стабилността, вече мина на първо четене. Гордея се с този бюджет", каза министърът на финансите Симеон Дянков.

Той подчерта, че в бюджета за 2011 г. има половин милиард лева повече за здравеопазване. По думите му, това е най-големият бюджет за здравеопазване в цялата история на България. Дянков поясни, че в бюджет 2011 се отделят повече средства за инвестиции в инфраструктура, която ще изтегли икономиката напред.

„Работа на опозицията е да критикува, работата на управляващите е да си вършат работата и да я вършат така, че целият народ да е по-добре с този бюджет", отговори Дянков на критиките на опозицията.

Oще: бойко борисов  бюджет 2011  иван костов  нс  сергей станишев  симеон дянков  тодор живков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

2 азът | 11.11.201020:10

Дянков, с помощта на боцо би могъл да осъществи коитусни действия с родителя си от женски пол
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

1 Начко | 11.11.201019:02

Е, Костов навремето унижи всички българи... Впрочем ония в парламента имаха нужда някой да ги унижи.
Относно бюджета, ще си позволя да цитирам малко информация за Маргарет Тачър, взета от "Уикипедия":

"Политически коментатори се връщат назад към политиката на правителството на Хийт, като смятат че г-жа Тачър ще последва примера му, но тя отрича този подход на конференцията на Консервативната партия през 1980 г., като казва: “Обръщайте се ако желаете, дамите не се обръщат”. Тя има предвид, че каквото е казала е потвърдено в бюджета за 1981 г., когато въпреки отвореното писмо от 364 икономисти, данъците са увеличени по средата на спада. Затова през Януари 1982 безработицата става 3 милиона, размера на инфлацията е смален до съвсем малко и лихвените проценти спадат. През 1983 г. икономиката е рестабилизирана по нов курс, и е много по-силна в икономически и предприемачески аспект от когато и да било. Този подход за понижаване на инфлацията става широко практикуван."

Вижда се, че не винаги мнозинството има право. Нещо повече - не винаги водещите икономисти имат право. Кучетата в България нека си лаят - керванът, според мен, е поел в правилната посока. Всъщност може би точно затова и "леви", и "десни" в задружно облайват Бойко - защото види ли се един хубав ден, че България се е оттласнала от дъното и е поела нагоре - с тях е свършено. А според мен този хубав ден наближава.
Историята от последните десетилетия недвусмислено доказва, че само един дървен, упорит, може би не много образован, но в никакъв случай глупав, здраво стъпил на земята шоп, може да управлява България успешно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани