Най-големият страх на българите - да не останат без работа | webcafe.bg
newscafe

Провалът на властта - лошо качество на живота

Webcafe.bg
21.03.2011, 15:43 (обновена 21.03.2011, 17:17)
цветан цветанов, бойко борисов

Доскорошният втори, че и първи след Бойко Борисов по рейтинг - Цветан Цветанов, вече слезе по одобрение след колегите си-министри Плевнелиев, Найденов и Младенов

63 на сто от българите смятат, че жизненият им стандарт през последната година се е влошил. Това показват данни от проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ). Едва пет на сто от анкетираните посочват подобрение на стандарт си на живот и те са най-често от привържениците на ГЕРБ и "Атака". Всеки пети българин смята, че основният неуспех на управляващите е "спадът в жизнения стандарт".

Най-големият страх на българите е свързан с оставането без работа. Ниските доходи и нередовното изплащане на заплати притесняват близо 30 на сто от анкетираните, а нарастващите цени на храни, лекарства, горива и електроенергия - 17%.

45 процента по-скоро са оптимисти и очакват по-добър жизнен стандарт през следващите няколко години. Песимистите са два пъти по-малко, според данните на НЦИОМ.

За 17% безработицата е основен проблем, а за 14 на сто - здравеопазването. Според 12% има слаб контрол върху цени и стоки и не се предприемат мерки за овладяване на ръста на цените. Други 12% казват, че има още какво да се желае в сферата на престъпността и корупцията. Сред неуспехите се посочва пенсионната реформа, липсата на мерки за стимулиране на дребния и средния бизнес, както и слаба социална политика на кабинета.

И падащ надолу, Борисов е пак най-харесван

С 3 на сто е паднал рейтингът на премиера Бойко Борисов за последните три месеца. Въпреки това той остава най-харесваният партиен лидер у нас, ползвайки се със симпатията на 56% от българите.

С 4% е спаднало одобрението на работата на президента Георги Първанов. Кабинетът губи 4% от одобрението си за трите месеца от декември до март, а в сравнение с март 2010-а - губи 10 на сто.

През март парламентът отчита спад от 2% одобрение в сравнение с декември. Според шефа на НЦИОМ Лидия Йорданова спадът се дължи на оценките за начина, по който се водят политическите дебати, както и на поведението на отделни депутати.

Най-силно критикувани са министрите Симеон Дянков и Тотю Младенов. 63% от българите не одобряват работата на финансовия министър, а 51% - на социалния.

Най-одобряван е строителният министър Росен Плевнелиев с много близък до премиера рейтинг - 55.9 на сто. Земеделският министър Мирослав Найденов пък печели 51.5% одобрение. Външният министър Николай Младенов е с рейтинг 47.2 на сто.

Чак след Младенов е доскорошният втори след Борисов, че и първи за известно време - вътрешният министър Цветан Цветанов, който през март е харесван от 43.9% от избирателите.

През март НЦИОМ регистрира ръст на негативните оценки за всички председатели на парламентарни групи. Сергей Станишев и Волен Сидеров са най-одобряваните лидери - социалистът има подкрепа на 23% от българите, а националистът - на 22%.

Една трета биха подкрепили нова партия 

31 на сто от българите биха гласували за нова партия, ако такава бъде създадена. Най-нисък дял сред хората, които биха дали подкрепата си за нова политическа сила, са избирателите на ГЕРБ, на Синята коалиция и на "Атака".

58 на сто твърдят, че в момента няма партия, която да управлява по-добре от ГЕРБ. Едва 10% от избирателите смятат, че най-голямата опозиционна партия БСП е алтернатива за управляващите.

На открит въпрос за най-големите успехи на властта в момента, 33% посочват борбата с престъпността и корупцията, 20 на сто - строителството на магистрали и пътища, 7% - подобряването на усвояването на еврофондовете.

Според 6 на сто има промяна в политическия стил, прозрачност в работата и желание за реформа. Затягането на фискалната дисциплина е отбелязано от 5 процента, а въвеждането на стандарти за храните - едва 2 на сто. 29 на сто смятат, че кабинетът няма никакви успехи, като така мислят предимно привържениците на БСП и ДПС. 

Oще: атака  безработица  бойко борисов  бсп  волен сидеров  герб  дпс  меглена кунева  партия  поскъпване  рейтинг  росен плевнелиев  стандарт  управляващи  цветан цветанов  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани